Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

O Ευρωπαίος διαμεσολαβητής καταγγέλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόκρυψη αλληλογραφίας !

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής,
Νικηφόρος Διαμαντούρος
Η διαφάνεια στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η διευκόλυνση της πρόσβασης στα έγγραφά της ήταν τα δύο βασικά μηνύματα του ΕΚ κατά τη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη με επίκεντρο δύο εκθέσεις, μια για την έκθεση πεπραγμένων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το 2009 και για την ειδική έκθεση για την "έλλειψη πνεύματος συνεργασίας" που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας της με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια του Νοεμβρίου, η εισηγήτρια του ΕΚ, Mariya Nedelchevna (ΕΛΚ, Βουλγαρία) τόνισε ότι "ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής οφείλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του έναντι των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και να εντείνει την προσπάθεια επικοινωνίας με τους πολίτες". Όπως σημείωσε, ο απολογισμός των πεπραγμένων του 2009 είναι "εξαιρετικά θετικός" αλλά πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ του Ευρωπαίου Μεσολαβητή και των εθνικών ομολόγων του".

Από την πλευρά του, ο κ. Διαμαντούρος επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το ΕΚ εργάζονται για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και όλων όσων μένουν στην Ευρώπη", όμως το ΕΚ, σαν ανεξάρτητο πολιτικό όργανο μπορεί να αναλάβει υποθέσεις που προϋποθέτουν αλλαγές στη νομοθεσία ή και την ψήφιση εντελώς νέων νόμων. Δικός μου ρόλος είναι να αποκαλύπτω περιπτώσεις κακοδιοίκησης από την πλευρά των θεσμικών οργάνων.


Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος Maroš Šefčovič σημείωσε απλά ότι "η διοίκηση πρέπει να είναι αποτελεσματική και επαγγελματική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή". Η Monika Flašíková Beňová (Σοσιαλιστές, Σλοβακία) τόνισε ότι "το ΕΚ επιθυμεί να στηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας παρέχει επαρκή ενημέρωση", ενώ η Elena Băsescu(ΕΛΚ, Ρουμανία) κάλεσε την Επιτροπή να "εντείνει τις προσπάθειές επικοινωνίας της με τους πολίτες".

Ειδική Έκθεση

Η ειδική έκθεση συζητήθηκε ταυτόχρονα με την έκθεση πεπραγμένων του 2009 και αφορά την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2007, όταν ζητήθηκε από Μη Κυβερνητική Οργάνωση να της δοθούν τρείς επιστολές της Porsche προς τον τότε επίτροπο Βιομηχανίας Günter Verheugen.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη (Σοσιαλιστές - ΠΑΣΟΚ) σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην κοινοποίηση των επιστολών αποκάλυψε εν τέλει το όλο πρόβλημα της συνεργασίας της Επιτροπής με την υπηρεσία του διαμεσολαβητή: "θεωρώ απαράδεκτο να δηλώνει η Επιτροπή ότι τα έγγραφα αυτά δεν δημοσιοποιούνται επειδή μια ιδιωτική εταιρία δεν θέλει να δημοσιοποιηθούν "…

Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντούρος τόνισε πάντως ότι ο διάδοχος του κ. Verheugen, Maroš Šefčovič, έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συνεργασθεί στενά με την υπηρεσία του, ενώ ο ίδιος ο επίτροπος μίλησε για "πολύ εντατική συνεργασία" των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι τέτοιες "ειδικές εκθέσεις" αποτελούν για το διαμεσολαβητή το έσχατο μέσο και μόνο 17 έχουν κατατεθεί στο ΕΚ από τη δημιουργία της υπηρεσίας το 1995.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...