Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η Ευρωζώνη σε τεντωμένο σκοινί

Eurozone map in 2009 Category:Maps of the EurozoneImage via Wikipedia Ημέρες Μαΐου 2010 θυμίζει η κατάσταση στην Ευρωζώνη. Οι δημόσιοι του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή τη θηλιά που επιχειρεί να βάλει το Βερολίνο γύρω από το λαιμό των αδύναμων του ευρώ σε συνδυασμό με την κρίση χρέους της φαίνεται πως έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Παρά την πυροσβεστική του Χέρμαν βαν Ρομπέι στην αντιπαράθεση μεταξύ Παπανδρέου και Μέρκελ, το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι σε εξέλιξη, παραμένει φορτισμένο.

Αιχμές και από τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Παπανδρέου, αποκάλυψε πως η σκέψη του ήταν ότι η Ελλάδα έχει λάβει περισσή αλληλεγγύη από την Ευρώπη και η Γερμανία, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.

Στο πλευρό της Μέρκελ έσπευσε η Αυστρία, η οποία μέσω του υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ κατηγόρησε τη χώρα μας για αθέτηση των δεσμεύσεών της και να μη συμβάλει στην επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο Πρελ, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και διευκρίνισε πως η Αυστρία είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δικές της, όμως το κακό είχε ήδη γίνει, αφού οι αφορισμοί Πρελ είχαν εκτινάξει τα spreads των ελληνικών δεκαετών πάνω από τις 920 μονάδες βάσης.

Απαντώντας, πάντως, στις φωνές που ακούγονται από διάφορες πλευρές ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι επιβεβλημένη, ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» κατηγορηματικά ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική και για την Ελλάδα και για το ευρώ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...