Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σόιμπλε κατά Τρισέ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης


Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε κατά των όσων δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ σχετικά με τη «μετακύληση» του κόστους μελλοντικών κρίσεων στους επενδυτές.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η επιβάρυνση του κόστους στους επενδυτές, την οποία επιδιώκει να θεσπίσει η Γερμανία, μπορεί να εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού χωρών με υψηλά ελλείμματα.
«Δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα περί αναστάτωσης των αγορών», είπε χαρακτηριστικά σε σημερινή ομιλία του στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι αγορές ξέρουν τι είναι απαραίτητο».
Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση της κυρίας Ανγκελας Μέρκελ ενέτεινε την προσπάθεια να «αφήσει τη σφραγίδα» της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στα χαρτιά έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
«Το επιχείρημα του κ. Τρισέ εναντίον ενός (μόνιμου) μηχανισμού στήριξης είναι ότι θα επιδεινώσει την ανταγωνιστική θέση των ευρωπαϊκών οικονομιών για τους επενδυτές», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Το δικό μου επιχείρημα είναι ότι αυτό έχει ληφθεί εδώ και καιρό υπ’ όψη των αγορών και έχει εκτιμηθεί αναλόγως», προσέθεσε.
Οι γερμανικές απόπειρες για τη διαμόρφωση του μονίμου μηχανισμού στήριξης έχουν αποξενώσει τους Γερμανούς από αρκετούς ομολόγους τους, ανάμεσά τους και τον ισπανό πρωθυπουργό κ. Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο οποίος έχει εκφράσει την ανησυχία ότι αν οι επενδυτές αναγκαστούν να «πάρουν στις πλάτες τους» μέρος μελλοντικής δημοσιονομικής κρίσης κράτους της Ε.Ε. θα αντιδράσουν άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που Ιρλανδία και Πορτογαλία αγωνίζονται να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...