Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΕΕ: Πλήρης πληροφόρηση ασθενών για χορηγούμενα φάρμακα

Με βασικό στόχο το δικαίωμα των ασθενών να έχουν πλήρη πληροφόρηση για τα φάρμακα που δίδονται με ιατρική συνταγή, εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση σήμερα, η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, που εισηγήθηκε ο Σουηδός ευρωβουλευτής Κρίστοφερ Φιέλνερ.

H έκθεση συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία, 558 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 53 αποχές.

Με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις που δέχθηκε το κείμενο κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προσπάθειας για την σύνταξή του, ο εισηγητής εξέφρασε, σε συνέντευξη Τύπου, την έκπληξή του για το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Εάν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο, δεν φανταζόμουνα ότι θα μπορούσα να έχω την υποστήριξη του 90% των ευρωβουλευτών. Ήταν ένα αμφιλεγόμενο κείμενο, προχωρήσαμε όμως σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που δεν είχαν συζητηθεί αρχικά και τελικά τα καταφέραμε», δήλωσε ο κ. Φιέλνερ.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, τρία ήταν τα σημεία γύρω από τα οποία επικεντρώθηκε η έκθεση και τα οποία εξασφάλισαν τελικά την επιτυχία:

- Η πλήρης και υψηλής ποιότητας πληροφόρηση για τον ασθενή, στα φάρμακα που απαιτούν ιατρική συνταγή.

- Απόρριψη της ιδέας για άμεση διαφήμιση των φαρμάκων, όπως γίνεται στις ΗΠΑ, θέση με την οποίαν συμφωνούσε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

- Να υπάρχει έλεγχος των χορηγούμενων πληροφοριών από δημόσια αρχή.

Επιδιώξαμε ρυθμίσεις που να ωφελούν τους ασθενείς και όχι τις φαρμακοβιομηχανίες, εξήγησε ο εισηγητής.

Είμαστε προσεκτικοί στο να μην μετατρέπεται η ενημέρωση σε διαφήμιση, έτσι οι πληροφορίες δεν θα δίνονται από τις φαρμακοβιομηχανίες στα μέσα ενημέρωσης.

Αντίθετα όποιος ασθενής θέλει να ενημερωθεί λεπτομερώς για τα φάρμακα που του έχουν χορηγηθεί, θα μπορεί να απευθύνεται σε μια δημόσια αρχή η οποία θα του παρέχει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από τις οδηγίες που εσωκλείονται στα φάρμακα.

Ο κ. Φιέλνερ αναγνώρισε ότι η οδηγία που προτείνεται με την έκθεσή του, έχει ακόμα πολύ δρόμο να κάνει, αφού το θέμα σκοντάφτει ιδιαίτερα στο Συμβούλιο των Υπουργών.

«Το Συμβούλιο δεν έχει αιτιολογήσει τους φόβους του για την οδηγία αυτή, και αυτό με προβληματίζει και με ανησυχεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά τόσο αρνητικά και αντιστέκεται στην οδηγία. Υπάρχει βέβαια και το θέμα του κόστους, το ΕΚ πάντως ουδέποτε θα συμφωνήσει με μια λογοκρισία των πληροφοριών μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους» κατέληξε ο κ.Φιέλνερ.

Σύμφωνα με τον εισηγητή η πλησιέστερη πιθανή ημερομηνία τελικής έγκρισης της οδηγίας από τα τρία θεσμικά όργανα τοποθετείται στο 2013.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...