Image by Πρωθυπουργός της Ελλάδας via Flickr
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συνεδριάζουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιρλανδία.
«Αυτές οι συναντήσεις, γύρω από ένα τραπέζι, των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, ζητήθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ», την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί μία απλή τηλεδιάσκεψη, ανέφερε ανώνυμη πηγή στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ του 6 και του 7%, δηλαδή είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν, μετέδωσε την Παρασκευή το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης, το οποίο αναμένεται να φτάνει συνολικά τα περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθούν πριν ξανανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.
«Το 6,7 δείχνει να είναι το μέσο επιτόκιο που ορίζουν. Είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε ο κόσμος», δήλωσε ανταποκριτής του RTE. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες πηγές είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι 6,4%, αλλά ορισμένες άλλες είπαν ότι θα είναι 6,7%. Τα χρήματα αυτά θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, προσέθεσε το RTE.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ιρλανδίας «Φάιν Γκέιλ» ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνάει το 6% δεν είναι αποδεκτό. «Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του «Φάιν Γκέιλ» Λέο Βάραντκαρ στο RTE. «Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», υπογράμμισε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει την είδηση αυτή αξιωματούχοι του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, τονίζει ότι κανένας δεν πρέπει να πιέσει την Ιρλανδία να αυξήσει τους φόρους της με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οποία είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση. «Η Ιρλανδία είναι μια κυρίαρχη χώρα και δε θα τής δώσω μαθήματα. Πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους για τη δημοσιονομική εξυγίανση σε ορισμένες χώρες. Όμως, το πώς θα τους εκπληρώσουν παραμένει κυρίαρχη απόφασή τους», δήλωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τον ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία. Ο γερμανός υπουργός εκτιμά ότι μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία «καμία άλλη χώρα δε θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !