Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ράιχενμπαχ: «Χρήματα υπάρχουν» από τα διαρθρωτικά ταμεία

Όπως δήλωσε χθες, ο επικεφαλής της Task Force, Horst Reichenbach, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Επιτροπής στην Αθήνα, η ανάπτυξη του τουρισμού, όπως και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αυστηρή υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι τα σημεία κλειδιά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ερώτημα για το μέτρο της επιβολής φορολογίας στα ακίνητα, ο επικεφαλής της Task Force απάντησε διπλωματικά ότι ''όταν είσαι υπό πίεση πρέπει να σκεφτείς δύο φορές για να καταλήξεις σε μια απόφαση. Ας μην είμαστε σκληροί στην κριτική μας''. Να αναφέρουμε τέλος ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ήταν παρών και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Γλυνός, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη συνεργασία του πρωθυπουργικού Γραφείου με τη Ομάδα Εργασίας της ΕΕ. Ο κ. Γλυνός απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι η Εκθεση της Ομάδας Εργασίας (Task Force) δεν είναι αυτή που θα κρίνει εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. H. Reichenbach τόνισε ότι το πρόβλημα στην προσπάθεια εξόδου της οικονομίας μας από την ύφεση, δεν είναι τα χρήματα. «Διότι χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία υπάρχουν διαθέσιμα'' όπως εξήγησε, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κατά την άποψή του στο να χρησιμοποιηθούν σωστά. Όπως τόνισε ο κ Reichenbach, πέρα από την προσπάθεια που γίνεται στην ΕΕ για την αύξηση των κονδυλίων προς τη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται εντός των συνόρων πρέπει να αφορούν κυρίως στον κλάδο της υγείας και όπως είπε, ήδη υπάρχει συνεργασία με την ομάδα που έχει συγκροτήσει το αρμόδιο υπουργείο, και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η οποία ''αναθεωρείται εκ βάθρων'' όπως σχολίασε. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης επανέλαβε ότι ο ρόλος της Ομάδας είναι να υλοποιηθεί το ταχύτερο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να θα αξιοποιηθούν σωστά τα κοινοτικά κονδύλια και σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι ο ρόλος της ομάδας είναι παράσχει τεχνική υποστήριξη στις αποφάσεις που θα λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση και όχι να ασκεί ελεγκτικό ρόλο. Τέλος, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης δήλωσε ότι να γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις αλλά δήλωσε γνώστης του προβλήματος της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου. Για το μείζον αυτό θέμα σημείωσε ότι δεν έχει κάποια «μαγική λύση» να προτείνει, ωστόσο ανέφερε ότι η ΕΕ και η ΕΤΕπ θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν κεφάλαια προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων αλλά όπως είπε «υπάρχουν άλλοι οργανισμοί που μπορούν να παρέμβουν και να δημιουργηθεί το απαραίτητο σύστημα εγγυήσεων που απαιτείται για να υπερβούμε την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα».
www.greekfinanceforum.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...