Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Εντείνονται οι πιέσεις για "εκπαραθύρωση" της Ελλάδας από Ευρώ

UBS Investment Bank's offices at 299 Park AvenueImage via Wikipedia
Περισσότερο αποφασισμένοι και αμείλικτοι με την Ελλάδα παρά ποτέ εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι
Οι μέρες περνούν με τους Ευρωπαίους να κλιμακώνουν τη σκληρή γλώσσα τους εναντίον των ελληνικών καθυστερήσεων, οι οποίες απειλούν τόσο την εξυπηρέτηση των κρατικών δαπανών της χώρας όσο και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι εξαγγελίες Βενιζέλου δεν.. χαιρετίστηκαν θερμά όπως τις προηγούμενες φορές, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν χαμηλά τους τόνους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απείλησε χτες να εγκαταληφθεί η χώρα στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών, εάν δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λήψη ενισχύσεων, την ώρα που πληροφορίες από τον στενό κύκλο της Γερμανίας έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στις επιμέρους χώρες για το αν θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει τη βοήθεια.
Οι ενισχύσεις καταβάλλονται μόνο «εάν η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο σ' αυτό που συμφώνησε να κάνει", δήλωσε ο Wolfgang Schauble , ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δίνοντας ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση. Εάν η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει συμφωνήσει, όπως εκτιμάται από παρατηρητές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε θα στερηθεί τις πληρωμές, δήλωσε ο Schauble.
Την ίδια ώρα ούτε οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup είναι ενθαρρυντικές, ιδίως για τη χώρα μας. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , μιλώντας στη Wall Street Journal, τόνισε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ‘ευελιξία' αναφορικά με τους στόχους που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα πριν πάρει τη νέα της στήριξη», ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχθούν καμία παρέκκλιση στη διαδικασία και στα χρονοδιαγράμματα μείωσης του ελλείμματος και τέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πόσο γρήγορα «τρέχει» το πρόγραμμα εθελούσιας ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που θεωρητικά «κλείνει» την ερχόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα ο Γιούνκερ κατέληξε λέγοντας πως «οι πολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν αποτελούν δικαιολογία για την αποτυχία της να εφαρμόσει τα μέτρα που υποσχέθηκε. Θα πρέπει να ξέρει ότι η επόμενη δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, χωρίς αποτελέσματα που προσώρας δεν υπάρχουν»
Κι ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της ΕΕ,Χέρμαν βαν Ρομπάι , επιχείρησαν να βάλουν τέλος στα σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι φωνές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυξάνονται. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του κόμματος CSU,Χορστ Ζεεχόφερ , επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι δυνατή. Τα σχόλιά του Γερμανού ήταν ενδεικτικά του κλίματος και της ρητορικής που επικρατεί για την Ελλάδα από τους ηγέτες της ευρωζώνης, την ώρα που η Αθήνα αγωνίζεται να βρει νέα μέτρα για την επίτευξη μείωσης του στόχου του ελλείμματος, ένας στόχος που γίνεται πιο δύσκολο από τη βαθύτερη αναμενόμενου ύφεση. Έφτασε στο 7,3% το β' 3μηνο.
Την ίδια ώρα, η ρητορική περί αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δήλωσε οι χώρες που λαμβάνουν ενισχύσεις θα πρέπει να παραχωρήσουν είτε τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους ή να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μας, και τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για το φιλανδικό αίτημα των εγγυήσεων, οι εντάσεις μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ έχουν αυξηθεί.
Η χασμωδία δεν σταματά εδώ. Αν και ορισμένοι οικονομολόγοι, ιδιαίτερα στη Γερμανία, συνηγορούν υπέρ μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, άλλοι λένε το κόστος της διάλυσης του ευρώ θα είναι αστρονομικό. Μια οικονομικά αδύναμη χώρα, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, που βγήκε από τη ζώνη του ευρώ θα επιβαρυνθεί με κόστος ίσο με το μισό του ΑΕΠ της, καθώς η κυβέρνηση και οι εταιρίες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους και οι τράπεζες κατέρρεαν, αναφέρει έρευνα της UBS. Το κόστος βέβαια θα αντισταθμιζόταν ελαφρώς από τα οφέλη μίας υποτίμησης ή γενικότερα του ασθενέστερου νομίσματος που θα αποκτούσαν.
Reporter.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...