Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Βρυξέλλες: Προσωρινή συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών

Ο ρόλος της Ελληνικής Προεδρίας ήταν σημαντικός, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας συνέβαλε στο να γεφυρωθούν οι διαφορές


Μετά από 17 ώρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ECOFIN, Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών που θα αποτελέσει το δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.


Οι διαπραγματεύσεις ήταν ολονύχτιες και ολοκληρώθηκαν στις 8 π.μ. (ώρα Ελλάδος), όμως, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές έγιναν σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο πριν το μεσημέρι. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, επί των πτυχών εκείνων που εμπίπτουν στον τομέα της διακυβερνητικής συμφωνίας επί του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των τραπεζών και ο τρόπος λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του νομοθετικού έργου και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε σχέση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών.

Η νομοθετική διαδικασία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης θα πρέπει να προλάβει να επικυρωθεί στην τελευταία Σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απριλίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...