Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Συνάντηση Δασκαλόπουλου με Μπαρόζο, Ρομπέι και Ρεν

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους εταίρους της, αλλά αν επιδείξει αποφασιστικότητα στην άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες έχει δεσμευτεί, η Ευρώπη θα ανταποκριθεί θετικά, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία. Η υπευθυνότητα είναι προϋπόθεση  για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στα μάτια των ευρωπαίων, όμως, η Ελλάδα απαιτεί την αλληλεγγύη χωρίς να επιδεικνύει την υπευθυνότητα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Herman van Rompuy, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso και τον Επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα κ. Olli Rhen, χθες το απόγευμα, Τρίτη 26 Ιουνίου 2012, στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ  υπογράμμισε στους ευρωπαίους συνομιλητές του  ότι το ίδιο το μνημόνιο προβλέπει τη  δυνατότητα τακτικής αναθεώρησης στόχων και προτεραιοτήτων. Αυτό, σήμερα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς η οικονομία βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και η κοινωνία σε αναταραχή.  Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, αντιμετώπισε την Ελλάδα με αμφιλεγόμενες πολιτικές. Κορυφαίο παράδειγμα συνιστά το PSI, που απέφερε στην Ελλάδα καθαρή μείωση του χρέους της τάξης μόλις των €30 δις. ενώ παράλληλα της απέδωσε το μόνιμο χαρακτηρισμό της αφερέγγυας χώρας. Ταυτόχρονα, κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε μαρασμό και την ιδιωτική οικονομία σε ασφυξία.
English: The President of the European Council...
Herman van Rompuy και Jose Manuel Durao Barroso (Photo credit: Wikipedia)
Το ελληνικό πρόβλημα απασχολεί την Ε.Ε. αλλά δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού προβληματισμού, διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη θετική πλευρά σημαίνει ότι οι εταίροι μας έπαψαν να αποδίδουν στη χώρα μας όλα τα δεινά τους και ξεκάθαρα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα, μέρος του οποίου είναι και το ελληνικό. Από την αρνητική πλευρά υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να τους απασχολεί υπέρμετρα γιατί υπάρχουν μεγαλύτερα θέματα με τα οποία οφείλουν να ασχοληθούν. Οι ανοχές των εταίρων μας απέναντι στη χώρα μας θα είναι έτσι περιορισμένες.
Στις συνομιλίες του κ. Δασκαλόπουλου με τους ευρωπαίους  ιθύνοντες επισημάνθηκε  ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προωθηθούν φιλόδοξοι στόχοι όπως η  δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση με απώτερη προοπτική την πολιτική ενοποίηση. Επικρατεί, όμως, συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί αναγνωρίζονται οι δυσκολίες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ 17 ή και 27 κρατών όταν απαιτείται να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ή και να μειωθεί η εθνική κυριαρχία. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ο Δεκέμβριος του 2012, ως ο εφικτός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.
Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση που ανέδειξε η κάλπη της 17 Ιουνίου είναι να πράξει με συνέπεια και αποφασιστικότητα ό,τι απαιτείται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στην Ευρώπη. Μια συμφωνία Αθηνών-Βρυξελλών σε νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να ξαναβάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...