Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τρία στάδια έως την έξοδο μας από το ευρώ βλέπουν οι ξένοι

Αυξημένους κινδύνους σταδιακής διακοπής της χρηματοδότησης από το εξωτερικό, διαπιστώνουν οι ξένοι αναλυτές, στη περίπτωση που το μήνυμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι αυτό που περιμένουν οι Ευρωπαίοι.
Σε νέα Έκθεση της η Goldman Sachs εκτιμά, πάντως, ότι αν και θα υπάρξει πίεση προς την Αθήνα, αυτό δεν οδηγεί αυτομάτως την Ελλάδα εκτός Ευρώ.
Σύμφωνα με τη GS, θα υπάρξει κλιμάκωση αυτών των πιέσεων σε τρία στάδια, που θα σηματοδοτούν και τη στάση των Ευρωπαίων.
Στο πρώτο στάδιο, θα μπορούσε να διακοπεί η χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτούσαν αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες Χρέους, αφήνοντας την Ελλάδα να καλύπτει τις εσωτερικές της ανάγκες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι και φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα -λιγότερα τα έσοδα από τις δαπάνες- αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως τις αρχές του Φθινοπώρου τα ταμεία θα αδειάσουν τελείως, ενώ θα υπήρχαν και επιπτώσεις στη πραγματική οικονομία, με μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 8%.
Κι αν οι επιπτώσεις στο πρώτο στάδιο χαρακτηρίζονται από τη GS διαχειρίσιμες, ειδικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τα πράγματα θα ζόριζαν εφόσον αποφασιζόταν και η διακοπή της χρηματοδότησης για τις δαπάνες του Χρέους, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν σημαντικό κομμάτι του Χρέους θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Όσο για το τρίτο στάδιο πίεσης, αυτό σύμφωνα με τη GS θα οδηγούσε στη de facto έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς πρόκειται για τη διακοπή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, μια απόφαση που δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, με δεδομένο ότι θα προκαλούσε ισχυρούς κραδασμούς στο Ευρωσύστημα.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η GS δεν «βλέπει» την Ελλάδα να επιλέγει την έξοδο από το Ευρώ, ως απάντηση στις πιέσεις των Ευρωπαίων, καθώς ακόμα κι αν αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη, δεν θεωρεί πιθανό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι είτε θα συνεργασθεί με πιο μετριοπαθή κόμματα- όπως τα χαρακτηρίζει η GS- όπως το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά είτε θα επιτρέψει να σχηματιστεί κυβέρνηση από άλλα κόμματα προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές.
Την ίδια ώρα που ξένοι αναλυτές πλέκουν σενάρια εξόδου και παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ, οι Ευρωσοσιαλιστές αρχίζουν να πιέζουν για αλλαγές στο Μνημόνιο. «Η αναθεώρηση του Μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού. Θα πρέπει κυρίως να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να απαλύνουμε τους στόχους μείωσης του ελλείμματος για το 2013 και το 2014», εκτιμούν 12 Ευρωσοσιαλιστές σε ένα κείμενό τους με το οποίο ζητούν να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί μια ισχυρή κίνηση. Κατά τη γνώμη μου υποτιμούμε τον κίνδυνο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζιάνι Πιτέλα, πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, που έχει συνυπογράψει το κείμενο αυτό, θέτοντας επί τάπητος τη διαφορετική αντιμετώπιση Ελλάδας- Ισπανίας, που ήδη έχει κινητοποιήσει τους... έτερους ενδιαφερόμενους, δηλαδή Πορτογάλους και Ιρλανδούς...
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...