Και αυτό γιατί, για να χορηγηθεί ένα δάνειο πλέον, θα πρέπει από τη μία η τράπεζα να έχει αξιολογήσει σωστά την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και από την άλλη να του έχει παράσχει πλήρη ενημέρωση για το δάνειο που του χορηγούν.
Δηλαδή συγκρίσιμες πληροφορίες για αντίστοιχα προϊόντα, πλήρη ενημέρωση για τους κινδύνους που αναλαμβάνει και διατρέχει όταν προχωρά στη σύναψη ενυπόθηκου δανείου και να τον ενημερώνει αν υπάρχει οικονομικό κίνητρο που θα μπορούσε να οδηγήσει το σύμβουλο της τράπεζας να προτείνει ένα συγκεκριμένο προϊόν. Το κείμενο λέει ότι η οποιαδήποτε οικονομική συμβουλή που δίνεται στους οφειλέτες θα πρέπει να είναι αμερόληπτη και να μπορέσουν να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη λήψη του δανείου.
Εκτός από τα παραπάνω, με το σχετικό ψήφισμα του Ε.Κ., για την καλύτερη προστασία των δανειοληπτών, προβλέπεται διορία 14 ημερών στην οποία οι δανειολήπτες μπορούν να ακυρώσουν το δάνειο. Τέλος, προβλέπονται μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών, με περιορισμό της επιπλέον χρέωσης σε περίπτωση που αποπληρώσουν το δάνειο νωρίτερα του προβλεπόμενου ή, σε περίπτωση δανείων σε ξένο νόμισμα, προστασίας τους από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Οι αγοραστές που αποτυγχάνουν να εξοφλήσουν ένα δάνειο, θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα από την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Για να αναχαιτιστεί ο ανεύθυνος δανεισμός, οι πωλητές δανείων θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου από τον δανειολήπτη.
Η ενημέρωση των τραπεζών προς τους πελάτες τους θα πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να αντικατοπτρίζει τις διαφορές μεταξύ των δανείων που δίδονται από τράπεζες των κρατών μελών της ΕΕ σε σχέση με τις αγορές ακινήτων, αλλά και να είναι κοινοί οι βασικοί κανόνες που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !