Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Κομισιόν: «Στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό η τρόικα»

«Η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία. «Πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα το συντομότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι το ένα δισ. ευρώ, το οποίο αποδεσμεύθηκε με απόφαση του Eurogroup, θα εκταμιευθεί σε μερικές ημέρες.
Από εκεί και πέρα, συνέχισε, είναι όλα θέμα σχεδιασμού, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, στη συνέχεια να ενημερωθεί το Eurogroup, το οποίο και θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης της τρόικας.
«Είναι σημαντικό να  επιτύχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος», στο οποίο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επισήμανε ο Αμαντέου. Αλταφάζ. 
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, που αναφέρεται σε προσλήψεις 70.000 ατόμων στον δημόσιο τομέα το 2010 και το 2011, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον αριθμό και διευκρίνισε ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και που αναφέρεται σε αυτές τις προσλήψεις δεν έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
«Προτεραιότητά μας είναι η τρόικα να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει αναλυτικά όλους τους τομείς του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο Αμ. Αλταφάζ και προσέθεσε ότι σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια μειονεκτήματα. 
Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη που αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δικαιότερου και συνεκτικού φορολογικού συστήματος, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Τέλος, αναφορικά με την Κύπρο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι προς το παρόν η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προσέθεσε ότι ισχύουν οι συστάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυπριακή οικονομία.
Τέλος, τις ευχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «γρήγορη ανάρρωση» στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο, εξέφρασε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...