Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Le Monde: Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πάτε στη δραχμή

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας Le Monde, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή ή σε ένα υβριδικό νόμισμα δεν αποτελεί πλέον ταμπού.
Συγκεκριμένα η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Την Κυριακή οι Έλληνες επιστρέφουν στις κάλπες για να εμπιστευτούν την εξουσία στη Δεξιά ή στην ριζοσπαστική Αριστερά, κόμματα που έχουν αντιθετικά προγράμματα αλλά με αρκετές αμφισημίες για τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να πάρει η χώρα. Ο συντηρητικός ηγέτης Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το ματαιώσει Και οι δυο ορκίζονται ότι το πρόγραμμά τους δεν βάζει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Όμως στις πρωτεύουσες και στις τράπεζες του πλανήτη κυκλοφορούν ήδη σενάρια για την Μεγάλη Μέρα που μπορεί να ξαναεμφανιστεί η δραχμή.
Είτε αποκαλούν αυτό το σενάριο «καταστροφικό», όπως είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, είτε το αποκαλούν «προτιμητέο» όπως ο οικονομολόγος-προφήτης Νουριέλ Ρουμπινί, οι ειδικοί βγάζουν τις αριθμομηχανές τους. Σύμφωνα με την Barklay's, η Grexit (η έξοδος από το ευρώ) θα στοιχίσει μεταξύ 150 και 350 δις ευρώ, ποσό αστρονομικό το οποίο δεν προβλέπεται από τους ευρωπαίους.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιοποίησε το γαλλικό πρακτορείο AFP από τραπεζικούς κύκλους της Αθήνας, δεν υπάρχει «μηδέν κίνδυνος» από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι κίνδυνοι συνδέονται άμεσα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε περίπτωση μιας αδύναμης συμμαχικής κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γράφει η Le Monde, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας κρίνεται μέτριος. Ο κίνδυνος γίνεται υψηλός αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελλάδα πάει σε ακυβερνησία, όπως έγινε στις 6 Μαίου.
Η Deursche Bank αναλύει σε δέκα σημεία το σενάριο υψηλού κινδύνου, ξεκινώντας από την ανικανότητα των Ελλήνων να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, πράγμα που οδηγεί σε πτώχευση. Η Βουλή θα συνεδριάσει έκτακτα ένα Σαββατοκύριακο για να ψηφίσει την έξοδο από το ευρώ και άλλα μέτρα.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μέγιερ, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει και ένα υβρίδιο νόμισμα, το Geuro, που θα επέτρεπε στη χώρα να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς απαραίτητα να εγκαταλείψει το ευρώ. Υπάρχουν πάντως και οικονομολόγοι σαν τον Νουριέλ Ρουμπινί που πιστεύουν ότι η καλύτερη επιλογή είναι η επιστροφή στη δραχμή, το νόμισμα με την κουκουβάγια που συμβόλιζε τη σοφία», καταλήγει η εφημερίδα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...