Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Wall Street Journal: Έρχεται νέα σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας

Με ορίζοντα τετραετίας, γράφει η γνωστή αμερικανική εφημερίδα, κινείται η νέα ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να βοηθήσει... τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και να συμφωνήσει σε ηπιότερους όρους του μνημονίου με την τρόικα.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, απώτερος βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητα.

Η τρικομματική κυβέρνηση συμφώνησε στην εφαρμογή των δεσμεύσεων και σε νέο σχέδιο το οποίο προβλέπει επιμήκυνση του προκαθορισμένου χρόνου δημοσιονομικών στόχων «τουλάχιστον κατά δύο έτη…με σκοπό τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Η WSJ επισήμανε πως είναι πιθανό, η Ελλάδα να συγκρουστεί εκ νέου με τη Γερμανία αφού πρόκειται να ζητήσει παράταση του χρόνου επιβολής μειώσεων δαπανών –με την νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τη μη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμού προγράμματος.

Βασικό νέο δεδομένο είναι πως η ηγεσία της Ελλάδας συμφώνησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα αγροτικά προϊόντα, δίνοντας ανάσα στους επιχειρηματίες των κλάδων. Επιπλέον, θα βελτιωθεί η κατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων με αλλαγές σε πρόσφατα εφαρμοσμένες ρυθμίσεις, εξαιτίας των οποίων μειώθηκαν οι αποδοχές τους.

Το έγγραφο ξεκαθαρίζει πως, «η γενική ιδέα είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή πρόσθετη φορολογία».

Η εφημερίδα γράφει ότι, το νέο σχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ταυτόχρονα, ίσως τη φέρει αντιμέτωπη με τους διεθνείς πιστωτές της, που δεν κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους για μειώσεις δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...