Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Καρφί του Reuters για χρήμα από την Ε.Ε. που δεν έγινε επενδύσεις...

...και το Blooberg βλέπει δυνατότητα χρεοκοπίας

Αδιαμφισβήτητη επιτυχία, κατά Στουρνάρα, η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, ύστερα από χρόνια, αλλά η πληθώρα αστερίσκων και οι καταγγελίες για δημιουργική λογιστική δεν δικαιολογούν το πανηγυρικό κλίμα, που επιχειρείται να δοθεί από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Αυτό γιατί ο λογαριασμός της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να εμφανίζει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (προ πληρωμών τόκων) της τάξης των 2,57 δισ. ευρώ, όμως -όπως σημειώνει το Reuters- σχεδόν το μισό οφείλεται στο ότι η Αθήνα έλαβε περισσότερες επιχορηγήσεις απ' ό,τι αναμενόταν από την Ε.Ε. και ξόδεψε πολύ λιγότερα από τα κονδύλια για επενδυτικά προγράμματα. Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι στο... πλεόνασμα πρέπει να συνεκτιμηθεί το εφάπαξ έσοδο 1,5 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρώπης. Δηλαδή από τα κέρδη που εμφάνισαν οι τράπεζες μέσω των ελληνικών ομολόγων (που είχαν στην κατοχή τους και επέστρεψαν στο ελληνικό Δημόσιο).

Ο Γ. Στουρνάρας θα έπρεπε να εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένος καθώς τα μικτά έσοδα από τη φορολογία υπολείπονται των στόχων κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα βιώνει τον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης. Αξιον απορίας είναι πως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επίτευξη του στόχου των φοροεσόδων από τη στιγμή που το υφεσιακό σπιράλ, η εκτίναξη της ανεργίας και η έκρηξη της μαύρης εργασίας (και της ημιαπασχόλησης) διαβρώνουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Είναι ενδεικτικό πως μετά το νέο κύμα απολύσεων, περικοπών κ.λπ. τα φορολογικά έσοδα από φυσικά πρόσωπα υπολογίζονται στα 3,5 από 7 δισ. ευρώ πέρσι. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο «ποινικοποιεί» την κατανάλωση, «εκφοβίζει» τους καταθέτες τη στιγμή που ζητά επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Το Bloomberg εκφράζει μια πιο προχωρημένη προσέγγιση θεωρώντας πως η δημιουργία πλεονάσματος ανοίγει την πόρτα για τη χρεοκοπία. Μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές αποτελεί την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο. Μόνο, που για να προχωρούσε η Ελλάδα σε έναν τέτοιο «εκβιασμό» απαιτούνταν το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το Bloomberg, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς πλέον μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ πρέπει να δανείζεται προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές προς τους διεθνείς δανειστές της. Επιβεβαιώνοντας πλήρως την τελευταία αποκάλυψη της «Ε», πως από τα 100 ευρώ, που δανείζεται η χώρα, τα 95 καλύπτουν τις ανάγκες των δανειστών.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών (σε συνέντευξή του στο Reuters) αμφισβητούσε τις προβλέψεις περί δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-16 που διατυπώνονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Ενόψει, πάντως, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία αναμένεται στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους εφόσον οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών εμφανιστούν και πάλι άκαμπτοι επιμένοντας στην αυστηρή και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των απαιτήσεών τους.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ / ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...