Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Γιοργκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την πορεία των μεταρρυθμίσερων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά.

Ο κ. Ζανιάς οργανώνει δείπνο με επιχειρηματίες, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του κ. Άσμουσεν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «εν όψει της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με έλληνες παράγοντες, καθώς και αντιπροσώπους της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη».

Άνθρωπος της εμπιστοσύνης της Άνγκελα Μέρκελ και παλαιότερα υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Άσμουσεν θεωρείται αυτή τη στιγμή πρόσωπο - κλειδί για τις ισορροπίες στην ΕΚΤ.

Σε μία περίοδο που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ελέω κινητικότητας στο Δημόσιο, αλλά και που οι ελληνικές τράπεζες περνούν «εξετάσεις» από τον έλεγχο που διενεργεί η BlackRock στα χαρτοφυλάκιά τους, η επίσκεψη του κ. Άσμουσεν μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, όπως επισημαίνει το Βήμα online.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ευρωζώνη για την τρόικα, ο κ. Άσμουσεν έχει πει ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, τώρα, μεσούσης της κρίσης χρέους.

Ο κ. Άσμουσεν εκτιμά ότι η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...