Δεν είναι Ελλάδα του '50, ούτε Αλβανία του '90. Είναι Βρετανία του '10 |
Μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσαν οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων στη Βρετανία στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών, που είναι μάλιστα η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των «27», με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ολλανδία να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βιοβλιοθήκη του βρετανικού Κοινοβουλίου, από το 2010 οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων έχουν συρρικνωθεί κατά 5,5%, με την προσαρμογή του τρέχοντος πληθωρισμού. Τα απογοητευτικά αυτά νούμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν άλλα στατιστικά στοιχεία σε εθνικό επίπεδο στη Βρετανία που δείχνουν αύξηση του κόστους ζωής και πτώση του επιπέδου διαβίωσης, από την πρώτη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας πριν από μια τριετία.
Ανάλυση των ημερομισθίων και των μισθών για το διάστημα των 11 τριμήνων από το φθινόπωρο του 2010, στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., έδειξε την Ελλάδα με τα χειρότερα στοιχεία και πτώση 11,3% και αντίθετα στην κορυφή τη Βουλγαρία με άνοδο στο επίπεδο των πραγματικών αποδοχών κατά 13,2%.
Μέση πτώση 0,7%
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφεται πτώση αποδοχών των εργαζομένων κατά 0,7%, ενώ στις 18 χώρες της Ευρωζώνης η αντίστοιχη μείωση είναι 0,1%. Κι ενώ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία ταλανίστηκαν από βαρύτατες μειώσεις, αντίθετα άλλες χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση της Ευρωζώνης τα κατάφεραν καλύτερα από τη Βρετανία. Στην Ισπανία η μείωση ήταν 3,3%, ενώ στην Κύπρο 3%, κατά την ίδια περίοδο.
Οσο για τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της Βρετανίας, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εμφάνισαν και οι δύο αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων τους.
«Η οικονομία διορθώνεται, αλλά έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε για να φθάσουμε από τη διάσωση στην ανάκαμψη και εκτιμούμε ότι οι καιροί για τις οικογένειες είναι πραγματικά δύσκολοι», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μόλις τον Ιούνιο, «αχαρτογράφητη περιοχή» είχε χαρακτηρίσει την κρίση που αντιμετωπίζει η Βρετανία ο διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Ερευνών, Πολ Τζόνσον, σε άρθρο του στους «Financial Times». «Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να αποδειχθούν βαθιές» είχε προειδοποιήσει, «καθώς η πορεία της βρετανικής οικονομίας από το 2009 και μετά αποδεικνύει ότι οι συνταγές του παρελθόντος δεν λειτουργούν».
(Πηγές: BBC -Independent-Financial Times)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !