Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Η Μέρκελ επιβεβαιώνει το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο δάνειο, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει το ποσό που θα απαιτηθεί - Σόιμπλε: Με τις δηλώσεις μου ξεκαθάρισα ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» - Προς τρίτο πακέτο βοήθειας «δείχνει» και ο Ρεν


Επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, η Άνγκελα Μέρκελ, με νέες δηλώσεις της, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί -και θα λάβει- ένα τρίτο πακέτο στήριξης, όπως πρώτος ομολόγησε ανοιχτά, χθες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να απαιτηθεί. Θα μπορούμε να το πούμε στα μέσα του επόμενου έτους» δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV Sat 1 και αναφερόμενη σε αυτό ακριβώς το τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Δεν μπορώ να ορίσω ή να επιβεβαιώσω ένα ποσό» δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας. «Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένα βήμα πιο πέρα από τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα είχε πάει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους.

Πιο συγκεκριμένα, προσδιόρισε για τα μέσα του 2014 τη συζήτηση περί ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, για το οποίο έκανε λόγο χθες, για πρώτη φορά, ο κ. Σόιμπλε.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

"Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 που βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί" δήλωσε ο κ. Κοτχάους.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζει να υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις, για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης για τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλο ένα πρόγραμμα αρωγής. Ο κ. Κοτχάους απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του χερ Σόιμπλε αντανακλούν σε αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας συνεδρίασε σήμερα, ωστόσο το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα δεν τέθηκε επί τάπητος.

"Η Ελλάδα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου" δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, πριν από το τέλος του 2014.

"Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο" δήλωσε. "Το πρόγραμμα προχωρά".

Σόιμπλε: Δεν είπα τίποτα καινούργιο για την Ελλάδα

Πάντως, ο ίδιος ο Σόιμπλε, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της βόρειας Γερμανίας (NDR), υπογράμμισε ότι δεν έχει πει τίποτα νέο για την Ελλάδα και πως ο λόγος για τη χθεσινή δήλωσή του ήταν ότι ήθελε να τερματίσει την αυξανόμενη φημολογία περί νέου «κουρέματος» στην Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ κάνει πρόγραμμα μόνο για τρία χρόνια, αλλά τρία χρόνια δεν αρκούν για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του προγράμματος, αυτό αναμένεται να γίνει το 2020. Και γι' αυτό είχαμε πει, όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα ότι, εάν η Ελλάδα μέσα στο 2014 -τέλη του 2014 θυμίζω τελειώνει το πρόγραμμα- εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και παρ' όλα αυτά κριθούν απαραίτητα νέα μέτρα, τότε θα μιλήσουμε και γι' αυτά...» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «βλέπει» θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία: «Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Τώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Γι' αυτό είπα στο Άρενσμπουργκ ό,τι λέω πάντα και το επαναλαμβάνω και μπροστά σας: Δεν θα γίνει κούρεμα, αλλά -όπως είχαμε πει πριν από έναν χρόνο και το συζητήσαμε και στη Βουλή- θα ξανασχοληθούμε με το θέμα (της Ελλάδας) το 2014 και συγκεκριμένα στα μέσα της χρονιάς».

Σχολιάζοντας δε, τα περί εκλογικών σκοπιμοτήτων, ο χερ Σόιμπλε τόνισε: «Καμία σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Το πρόγραμμα βοήθειας δεν λαμβάνει υπόψη του το πότε κάνουμε εμείς εκλογές. Οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα γίνονται κάθε τέσσερις μήνες, το ίδιο και ο έλεγχος της Τρόικας. Είναι πάντα μια δύσκολη κατάσταση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες για την Ελλάδα. Δεν λέω λοιπόν τίποτα καινούργιο και δεν ισχύουν οι κατηγορίες ότι δεν είχαμε πει την αλήθεια στην κοινή γνώμη ή στη Βουλή».

Δεν αποκλείει νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και ο Ρεν

Από την πλευρά του, έπειτα από τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας το 2014, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας, και ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, έκανε λόγο για περαιτέρω χρηματοδότηση για τη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», ο κ. Ρεν είπε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, ωστόσο, τόνισε ότι οι δανειστές της χώρας έχουν και άλλες επιλογές για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, το οποίο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο από την Τρόικα.

«Τότε θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του Ελληνικού προγράμματος. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση της διάρκειας των δανείων» δήλωσε ο Ρεν.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ερώτημα - κλειδί είναι η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος και η ικανότητά της να εμφανίσει πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της.

Από την πλευρά της, τις πληροφορίες για ένα τρίτο δανειακό πακέτο επιβεβαιώνει και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το τρίτο πακέτο θα περιέχει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις από τα δύο πρώτα, γιατί «στην  Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της, προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομία
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...