Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ «βλέπει» ο Σόιμπλε

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε επιμείνει στην πραγματικότητα μετά την τελευταία σύνοδο του ΔΣ της την 1η Αυγούστου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ίδιο ή και σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για καιρό...

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει καταστήσει σαφές ότι θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια αμέσως μόλις η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βελτιωθεί, προσθέτοντας πως καλωσορίζει την προοπτική αυτή.

«Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν πάνω απ' όλα μια έκφραση ανασφάλειας στις αγορές χρέους. Αυτό δεν μπορεί να διαρκεί για πάντα—έστω κι αν είναι μια ανακούφιση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε ο Σόιμπλε. «Η [Ευρωπαϊκή] Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά όταν η κατάσταση της οικονομίας βελτιωθεί. Αυτό είναι καλό».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε επιμείνει στην πραγματικότητα μετά την τελευταία σύνοδο του ΔΣ της την 1η Αυγούστου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ίδιο ή και σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για καιρό. Η ΕΚΤ βασίζει αυτή την απόφασή της στο γεγονός ότι η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει κάτω από τα όρια που έχει θέσει και η ανάπτυξη ασθενική.

Όμως, ορισμένοι οικονομολόγοι είχαν επισημάνει ότι η απουσία οποιασδήποτε συζήτησης στο ΔΣ της ΕΚΤ για την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στις συνεδριάσεις του τους προηγούμενους μήνες, ενδέχεται να αποτελεί μια ένδειξη μεταβολής της επιτοκιακής πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...