Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Καρβούνης: Δεν πιέζει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα μπορούσε να είναι λύση, δηλώνει ο Πάνος Καρβούνης 


Για το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, αλλά και για το «καυτό» θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, μιλάει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατα» τα σενάρια περί πιέσεων της τρόικας για να ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πάνος Καρβούνης σημειώνει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρηματοδοτείται πλήρως ως τα μέσα του 2014, όπως διαπίστωσαν και οι ελεγκτές της τρόικας, και οι εταίροι μας θα εξετάσουν κάθε περαιτέρω βοήθεια αν κριθεί αναγκαία, όπως δεσμεύτηκαν πέρυσι.

«Αυτή η δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας εξαρτάται, φυσικά, από την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειές μας στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα, έχοντας τη διαβεβαίωση ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να λάβουμε περαιτέρω βοήθεια, εφόσον χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Καρβούνης.

Σχολιάζοντας δε την πρόταση Σόιμπλε για τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μετά το 2014, είπε πως «θα μπορούσε να είναι μια λύση», εφόσον υπάρξουν οικονομικές ανάγκες. «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Αυτή η εφαρμογή είναι στο σωστό δρόμο και έχει κοστίσει πολλές προσπάθειες και θυσίες σε όλους τους πολίτες. Τους οφείλουμε επιτυχή έκβαση και όχι σεναριολογία», πρόσθεσε.

Ειδικά για το θέμα την πλειστηριασμών, ο κ. Καρβούνης δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιέζει για άρση της ισχύουσας απαγόρευσης και σημείωσε: «Είναι το γνωστό σήριαλ όπου η Ε.Ε. δαιμονοποιείται και παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ώστε να θολώσει το τοπίο. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η Ελληνική Βουλή έχει ήδη αποφασίσει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι να αποκατασταθεί το συναλλακτικό ήθος και να μην επιβαρύνονται οι συνεπείς δανειολήπτες με τις ζημίες που προκαλούν οι εκ προθέσεως κακοπληρωτές, οι οποίοι επωφελούνται της κρίσης για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια τους στην τράπεζα Α ενώ έχουν υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα Β ή διαθέτουν μεγάλη περιουσία.

Βέβαια υπάρχουν δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους. Αυτοί, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ε.Ε., θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται, πράγμα που είναι απολύτως φυσικό με τις σημερινές δυσχερείς συνθήκες. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα αξιολογηθεί τους προσεχείς μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτως ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητά του. Τα όσα λέγονται ή γράφονται για πιέσεις είναι συνεπώς ανυπόστατα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...