Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πλειστηριασμούς

Τη στήριξη των ευρωβουλευτών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών με τη βοήθεια της ΕΕ, ζήτησε η Ομοσπονδία Καταναλωτών


Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως είναι η υπερχρέωση και οι πλειστηριασμοί των κατοικιών, παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ευρωπαϊκή «ομπρέλα» ώστε να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ και την Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», που μίλησαν ενώπιον της 9μελούς αντιπροσωπείας της «Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μείζονος σημασίας είναι η ακρίβεια προϊόντων και υπηρεσιών, το συνεχώς διογκούμενο φαινόμενο της εξαπάτησης των καταναλωτών με τις καταχρηστικές και αθέμιτες πρακτικές των προμηθευτών, αλλά και η διαφαινόμενη αλλαγή επί τα χείρω των διατροφικών συνηθειών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε σχετικό έγγραφο εργασίας στο οποίο περιγράφονται εν συντομία τα σημαντικότερα προβλήματα του Έλληνα καταναλωτή καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ζητώντας την υποστήριξη των ευρωβουλευτών.

Επίσης, κατέθεσε σχετικό έγγραφο εργασίας στο οποίο περιγράφονται εν συντομία τα σημαντικότερα προβλήματα του Έλληνα καταναλωτή καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ζητώντας την στήριξη των ευρωβουλευτών.

Τα σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ:

- Μη αποδυνάμωση/περαιτέρω ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και της εποπτείας της αγοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη της ολοκλήρωσης του συντονιστικού ρόλου, της σωστής και απρόσκοπτης λειτουργίας του ΕΦΕΤ, καθώς της επαρκούς στελέχωσής του. Αναφέρθηκε, επίσης, η σημασία της επαρκούς στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταπολέμηση του φαινομένου της ακρίβειας.

- Λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και του πλειστηριασμού των κατοικιών.

- Μέριμνα για την άρση των αντιφάσεων των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών και την εναρμόνισή τους. Οι πρωτοβουλίες π.χ. της ΕΕ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εξουδετερώνονται από άλλα οικονομικά μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

- Ανάγκη πανευρωπαϊκής θεσμοθέτησης της δυνατότητας άσκησης συλλογικών αγωγών και αποζημίωσης των καταναλωτών για την καταπολέμηση των καταχρηστικών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και συμβατικών όρων.

- Ειδική μέριμνα για καταναλωτές- ενώσεις καταναλωτών του ευρωπαϊκού νότου, διότι στις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξυμμένα προβλήματα, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

- Ανάγκη δημιουργίας δικτύων που θα παρέχουν δωρεάν συμβουλές στους καταναλωτές για εξοικονόμηση χρημάτων, διαχείριση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, τρόπους αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της υπερχρέωσης.

- Ανάγκη παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για υγιεινή και οικονομική διατροφή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...