Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κομισιόν: Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια

Με ευχολόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου κατάσχεται από τους δανειστές - Reuters: Η Αθήνα πιέζεται να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε εταιρεία συμμετοχών


Η «ιδιοκτησία» του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ελληνικών αρχών, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ βασικό μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της, είπε ο εκπρόσωπος του Olli Rehn, Simon O'Connor, σύμφωνα με το Dow Jones.

«Η ιδιοκτησία του προγράμματος βρίσκεται και πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε. Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συζητηθεί στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας. «Θα συζητήσουμε ξεκάθαρα την κατάσταση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και θα κοιτάξουμε πώς αυτή μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ανάληψης της ευθύνης των αποκρατικοποιήσεων από εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο και διοίκηση ξένων ειδικών, ο κ. O' Connor δεν αρνήθηκε την πρόταση, είπε όμως ότι ούτε η Κομισιόν αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφασή τους.

Ο κ. O' Connor δεν διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας πρότασης, αλλά σημείωσε πως ούτε η Κομισιόν, αλλά ούτε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν λάβει απόφαση για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Reuters: Σε εταιρεία συμμετοχών ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου

Την ίδια ώρα, το Reuters μεταδίδει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα πιέσουν την Αθήνα τον επόμενο μήνα να μεταφέρει κρατικά περιουσιακά στοιχεία από την αγορά ακινήτων σε μια εταιρεία συμμετοχών (holding), η οποία θα είναι υπό τη διαχείριση της ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, θα προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας εκτός της Ελλάδας, η οποία θα διοικείται από ξένους εμπειρογνώμονες.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση με την Ελλάδα η οποία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα και νέα βοήθεια και έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.

Η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία, τα οποία έχουν υπονομεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα χρήματα που θα αντληθούν, θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος, σημειώνει το πρακτορείο.

"Το κύριο σημείο θα είναι να μεγιστοποιήσει την αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα καθιστώντας τα στοιχεία αυτά πιο ελκυστικά για τους επενδυτές" δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει συζητηθεί στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

"Το όφελος των ιδιωτικοποιήσεων είναι να δημιουργηθούν πόροι για την Ελλάδα ώστε νε βοηθηθεί η ευρύτερη ανάπτυξη και να εξοφλήσει επίσης ταχύτερα το χρέος της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ταμείου, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...