Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Παρουσιάστηκε στην Ολλανδία νόμισμα των πέντε ευρώ


Ενώ η συζήτηση για το προ δεκαετίας σφάλμα να μην τυπωθούν χαρτονομίσματα του ενός ευρώ εξακολουθεί να απασχολεί τους οικονομολόγους στην Ευρώπη, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι τα μονόευρα και τα δίευρα εκτίναξαν τις τιμές σε ολόκληρη την ευρωζώνη, στην Ολλανδία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, το πρώτο νόμισμα των πέντε ευρώ.

Εστω και ως επετειακό νόμισμα, που εκδόθηκε για να τιμηθούν τα 100 χρόνια του Παλατιού της Ειρήνης στη Χάγη, το πρώτο πενταύεωρο της Ολλανδίας παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ουτρέχτης από τον δήμαρχο της Χάγης.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εκδίδεται νόμισμα των πέντε ευρώ. Για συλλεκτικούς λόγους το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το πεντάυερο που τιμά τα 150 της νομισματικής ένωσης της Ιταλίας.

Από τον περασμένο Ιούνιο κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει δικαίωμα να εκδώσει το πολύ δύο επετειακά νομίσματα ανά  έτος.

Ωστόσο τα νομίσματα των πέντε - και καμία φορά των 10 ευρώ, όπως αυτό που έχει κυκλοφορήσει στη Φινλανδία - δεν γίνονται απαραίτητα αποδεκτά από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με συνέπεια να αναιρείται αυτομάτως η φύση τους ως κοινό νόμισμα.

Πιο συχνά είναι τα επετειακά νομίσματα των δύο ευρώ, τα οποία γίνονται αυτομάτως αποδεκτά στις 17 χώρες της ευρωζώνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...