Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Εβδομη ακριβότερη χώρα στο φυσικό αέριο η Ελλάδα

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ / enet.gr

Ψυχροπολεμικές ισορροπίες επικρατούν στις σχέσεις Βρυξελλών - Μόσχας, με την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Gazprom να αποτελεί πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή στην έβδομη θέση μεταξύ των 19 χωρών της Ε.Ε. με τις υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

English: Gazprom Headquarters in Moscow, Russi...
 Gazprom Headquarters in Moscow, (Photo credit: Wikipedia)
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2012 η έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εις βάρος της Gazprom, με την κατηγορία ότι παρεμποδίζει «τον ανταγωνισμό στον τομέα του φυσικού αερίου στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης».

Γεγονός που έχει ως συνέπεια στην πράξη να διαμορφώνονται πολύ υψηλές τιμές στην αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει το «πράσινο φως» από τον Σεπτέμβριο του 2011 προκειμένου να πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της Gazprom σε 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε., κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ χώρες, όπως η Λιθουανία, είχαν καταγγείλει επισήμως στις Βρυξέλλες τις πρακτικές της Gazprom, λόγω της υπερτιμολόγησης του φυσικού αερίου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση και διόλου διπλωματική.

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, περιελάμβανε την μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ έθεσε υπό «κρατική προστασία» όλες τις ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό στον ενεργειακό κλάδο.

Σημειώνεται ότι η εμπορική πρακτική της Gazprom συνίσταται στο να ζητά από τη χώρα-πελάτη της να αποπληρώνει εξαρχής στο σύνολο την παραγγελία της, ακόμη και στην περίπτωση που το φυσικό αέριο τελικά δεν καταναλωθεί.

Ωστόσο, έπειτα από διαπραγματεύσεις, επήλθε συμφωνία -κατά περίπτωση- ανάμεσα στην Gazprom και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα συμβόλαια εν προκειμένω της γερμανικής ΕΟΝ, της ιταλικής Eni, της γαλλο-ιταλικής Edison, της πολωνικής PGNiG, της αυστριακής OMV, της γαλλικής GDF με την Gazprom αναθεωρήθηκαν, με όρους προς το συμφέρον των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα και εις βάρος της Βουλγαρίας, εξαιτίας του ότι οι κρατικές εταιρείες της δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε τρίτες εταιρείες -πλην της Gazprom- στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου και στη χρήση των δικτύων μεταφορών.

Η Ελλάδα συνδέεται με τη Βουλγαρία μέσω του διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου.

Το καθεστώς αυτό συνεπώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας, καθώς η Gazprom ελέγχει και με τον τρόπο αυτό την ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια», η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Βουλγαρία κατά 90% και η Πολωνία κατά 60%. Επίσης η Βρετανία είναι η χώρα που απολαμβάνει το αποκλειστικό προνόμιο να προμηθεύεται στην πιο χαμηλή τιμή στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...