Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

FT: "Σπρώχνουν" την Ελλάδα στη χρεοκοπία

Αντιμέτωπη με έναν νέο γύρο πολιτικών υψηλού κινδύνου για το δανειακό πακέτο της Ελλάδας βρίσκεται η Ευρωζώνη, αφότου οι διεθνείς πιστωτές απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τον...
τρόπο μείωσης των επιπέδων του ελληνικού χρέους, ωθώντας την χώρα επικίνδυνα προς την αθέτηση της πληρωμής των 5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ που λήγει την επόμενη εβδομάδα, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα ολοκληρωνόταν το νέο πρόγραμμα, που δίνει στην Ελλάδα επιμήκυνση της διάσωσης για δύο ακόμη χρόνια, ως το 2016 και θα γινόταν η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. που αναζητά απεγνωσμένα η Αθήνα θα καθυστερήσει, προσθέτει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα πάντα με αξιωματούχους, τόσο το ΔΝΤ, όσο και Κομισιόν, δύο εκ των μελών της τρόικας, βρίσκονται «στα χαρακώματα» αναφορικά με το ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ παραμένει περισσότερο απαισιόδοξο όσον αφορά την δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη, για τα ποσά που θα συγκεντρώσει από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και το πόσα χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιήσει το καταβαραθρωμένο τραπεζικό της σύστημα.
Αλλος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Κομισιόν κινείται προς την θέση του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι δανειστές θα βρουν μεγαλύτερα ποσά ελάφρυνσης χρέους από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί, προκειμένου το πρόγραμμα να επανέλθει εντός τροχιάς.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ευελπιστούσαν ότι ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μία μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης, δίνοντας επίσης στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ από τα 55 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται μεταξύ 12 και 15 δισ. ευρώ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...