Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής – Επιστρέφουν στις χώρες τους οι 27 ηγέτες

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ολοκληρώθηκε «χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από πολλές αντιπροσωπείες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν καταστροφική. Θα ήταν λάθος να δραματοποιήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει την ατμόσφαιρα. Ο κ. Βαν Ρόμπαϊ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία μέσα στο 2013. «Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν χάσιμο χρόνου» δήλωσε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

Αιτία του ναυαγίου ήταν η εμμονή της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας στην άρνηση τους να συμφωνήσουν στο αναθεωρημένο σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι . Το σχέδιο προέβλεπε σημαντικές περικοπές από τις κατηγορίες περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των διευρωπαϊκών δικτύων και τη μεταφορά των κονδυλίων αυτών πίσω στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και στην Πολιτική Συνοχής. Κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν μια θετική εξέλιξη για την Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν μεγάλο αγροτικό τομέα

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα τεθεί προς διαπραγμάτευση σε νέα σύνοδο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο υπήρχε ένα επιπλέον όφελος και για την Ελλάδα για την Ελλάδα. Ηταν μια αναφορά για τη χορήγηση επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Αν αυτό συμβεί τότε το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα θα ανέβει από τα 11, 2 στα 12,2 δισεκατομμύρια, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα φτάσει τα 20,4 που αποτελούσαν τον Ελληνικό στόχο.



Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...