Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Επικρίσεις για τις κυβερνήσεις στη συζήτηση για τη σύνοδο κορυφής

Έντονες επικρίσεις δέχθηκαν τα κράτη μέλη από τους περισσότερους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ για την εμμονή τους να περικόψουν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ακόμα περισσότερο του ήδη προβλεπομένου, ζητώντας τελικά να επιτευχθεί συμφωνία που να στηρίζει το μέλλον της Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, επέμεινε στην παρέμβασή του ότι ήταν δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία για τον προϋπολογισμό με μία και μόνη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δεδομένης της κρίσης και της λιτότητας. Σημείωσε πάντως ότι παραμένει εφικτό να υπάρξει συμφωνία νωρίς το 2013, προειδοποιώντας ότι "το κόστος μη συμφωνίας θα είναι τεράστιο για την Ένωση και για τα κράτη μέλη".


José Manuel Barroso at the 37th G8 Summit in D...
José Manuel Barroso (Photo credit: Guillaume Paumier)
Η Ευρώπη κοινό εγχείρημα όλων
"Ήταν η δυσκολότερη και πιο πολύπλοκη διαπραγμάτευση που υπήρξε ποτέ, συζητώντας για πρώτη φορά για το πώς θα έχουμε προϋπολογισμό μικρότερο του προηγουμένου", σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός "αποφέρει για όλους. Η Ευρώπη είναι κοινό εγχείρημα και ακόμα και η χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο έχουν τεράστια οφέλη από τα προγράμματα" που χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός.

Οι πολιτικές ομάδες

Μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Γάλλος επικεφαλής της πολιτικής του ομάδας, Joseph Daul, σημείωσε ότι δεν είναι απλά θέμα προϋπολογισμού αλλά πολιτικής πράξης για το μέλλον της Ευρώπης. Προσέθεσε ότι καλύτερα να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό παρά να υπάρξει κακή συμφωνία. και κάλεσε τους ηγέτες των κρατών να σκεφτούν τις γενιές που έρχονται και όχι τις επόμενες εκλογές.


Marta Andreasen (EFD, UK)
Marta Andreasen (EFD, UK) (Photo credit: European Parliament)
Ο Αυστριακός Hannes Swoboda επέκρινε έντονα τον πρόεδρο Van Rompuy για τη στάση του στη σύνοδο κορυφής και το ότι δεν υπερασπίσθηκε αρκετά την Ευρώπη: "φαίνεται ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος βρέθηκε και είναι η διοίκηση και το κόστος λειτουργίας της. Όμως είναι ανάγκη να υπάρχει πολυεθνική διοίκηση ικανή να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της", για να προσθέσει ότι αν, επιπλέον, κοπούν τα κονδύλια για την ασφάλεια και τη διεθνή βοήθεια, "τότε η ΕΕ δεν θα αξίζει το Νόμπελ".

Εκ μέρους των φιλελευθέρων, ο Βέλγος επικεφαλής τους, Guy Verhofstadt, επέκρινε και αυτός τη στάση των κυβερνήσεων και την εμμονή στις περικοπές, για να καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος να προοδεύσει η ΕΕ είναι να πάψουν και πάλι να έχουν ουσιώδη ρόλο στον προϋπολογισμό οι εθνικές συνεισφορές που τόσα προβλήματα δημιουργούν.

"Είμαστε μάρτυρες του τέλους του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού" διαπίστωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Γάλλος ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit, σημειώνοντας ότι "πρέπει να μάθουμε πώς να ξοδεύουμε καλύτερα τα χρήματά μάς.


Jan Zahradil, co-chair of the European Conserv...
Jan Zahradil,(Photo credit: European Parliament)
Για την ομάδα ΕΣΜ, ο Τσέχος ευρωβουλευτής Jan Zahradil επέκρινε τους πολιτικούς αρχηγούς που παρουσίασαν τις κυβερνήσεις σαν εχθρούς του προϋπολογισμού, ενώ από την ομάδα ΕΕΔ, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Marta Andreasen επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανεπαρκή έλεγχο των δαπανών, "δίνουμε όλο και περισσότερα χρήματα σε εντελώς άχρηστα προγράμματα".

Τέλος, για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Gabrielle Zimmer, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση που κατέθεσε στη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος Van Rompuy καθώς περικόπτει τις δαπάνες ακόμα περισσότερο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη θέση της οποίας χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" της πολιτικής της ομάδας, ζητώντας "προϋπολογισμό αλληλεγγύης αντάξιο των στόχων της ΕΕ".

Επιτροπή Προϋπολογισμών

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο γάλλος πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ, Alain Lamasoure, δήλωσε καυστικά για τις κυβερνήσεις "πώς να συμφωνήσουν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για την εξόφληση των χρωστούμενων του 2012". Προσέθεσε δε ότι από ελάχιστος κοινός παρονομαστής των κρατών μελών, ο προϋπολογισμός έχει εξελιχθεί σε μέγιστο κοινό διαιρέτη. Κάλεσε έτσι για χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκές και όχι εθνικές πηγές, την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών και την εισαγωγή αναθεώρησης των προϋπολογισμών στο μέσο της διάρκειάς τους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...