Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η μάχη του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης


Εν μέσω βαθύτατης κρίσης, είναι η ΕΕ σε θέση να υλοποιήσει τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες που εξέφρασε με την στρατηγική ΕΕ2020 ή θα πέσει θύμα της επιμονής ορισμένων με το ισοζύγιο εθνικής συνεισφοράς και εσόδων στον προϋπολογισμό; Ωστόσο το ερώτημα δεν μπορεί να αποφευχθεί και θα παραμείνει, μαζί με άλλα, στο τραπέζι μέχρι την τελική απόφαση των κυβερνήσεων για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ, γνωστό και ως "Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο".

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό δεν στέφθηκε από επιτυχία, αν και οι ίδιοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν εξήγησαν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση το ΕΚ θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό στον οποίο θα συμφωνήσουν τα κράτη μέλη και, με ψήφισμά του, του Οκτωβρίου, έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε κάθε σκέψη για πάγωμα των κονδυλίων. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Σουλτς τόνισε ότι "η ΕΕ έχει ανάγκη τον προϋπολογισμό για να επενδύσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η περικοπές μπορεί να αρέσουν στην κοινή γνώμη, όμως αποτελούν τρομερή ανευθυνότητα".

Με ψηφίσμά του, του Ιουνίου του 2012, το ΕΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δε θα συναινέσει σε οτιδήποτε του προταθεί χωρίς συμφωνία για να αναμόρφωση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ, με άλλα λόγια των εσόδων του προϋπολογισμού που δεν προέρχονται κατ' ευθείαν από τα κράτη μέλη. Στην ολομέλεια του Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν εκ νέου με ψήφισμά τους, το δε Νοέμβριο συζήτησαν την κατάσταση λίγο μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αφιερώθηκε στο θέμα.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ επιμερίζει τις δαπάνες της Ένωσης σε βάθος επταετίας και ανά θεματικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...