Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συνθετικά ναρκωτικά: ο νέος εφιάλτης

Τα συνθετικά ναρκωτικά αλλάζουν σταδιακά το τοπίο της τοξικομανίας στην Ευρώπη σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας EMCDDA, που βρίσκει μείωση της χρήσης κάνναβης και ηρωίνης αλλά ολοένα ευρύτερη διάδοση συνθετικών ψυχοτρόπων ουσιών, ειδικά στους νέους. Η υπηρεσία παρουσίασε επισήμως την έκθεσή της στο ΕΚ στις 27 Νοεμβρίου, στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κάνναβη παραμένει το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό στην Ευρώπη με δεύτερη την κοκαΐνη όμως αλλά η κατανάλωση αμφοτέρων δείχνει σημεία κάμψης. Η ηρωίνη βρίσκεται σαφώς σε ύφεση ως προς τη χρήση της αλλά εξακολουθεί να προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Συνολικά, το 2011, έτος που καλύπτει η έκθεση, 23 εκατομμύρια ευρωπαίοι 15-64 ετών έκαναν χρήση κάνναβης, ενώ 4 εκατομμύρια χρησιμοποίησαν κοκαΐνη , 2 εκατομμύρια Ecstacy, άλλα 2 εκατομμύρια αμφεταμίνες και περίπου 1,4 εκατομμύρια οπιοειδή.

Άλατα Λουτρού και Τροφές για Φυτά

Πέραν αυτών όμως υπάρχουν ψυχοτρόπες ουσίες που έχουν επιπτώσεις παρεμφερείς με εκείνες των "κανονικών" ναρκωτικών αλλά με ελαφρά διαφοροποιημένη, από τους παρασκευαστές, χημική σύνθεση, ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν πιο εύκολα.

Τα ναρκωτικά αυτά κυκλοφορούν ευρέως στο ίντερνετ, συχνά με ονομασίες όπως "χημικά έρευνας", "άλατα λουτρού" ή "τροφή για φυτά"… Μια νέα τέτοια ουσία εμφανίζεται στην αγορά σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Wolfgang Götz, σημείωσε, στην παρουσίασή του, ότι "η αγορά ναρκωτικών χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, καινοτομία και προσαρμοστικότητα. Η αντιμετώπισή της απαιτεί πολύ συνετές επενδύσεις"…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...