Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τραπεζική Ένωση: οι τράπεζες υπό στενή επιτήρηση

Η ώρα να σπάσει ο ομφάλιος λώρος που δένει τη δανειοληπτική φερεγγυότητα των κρατών σε εκείνη των τραπεζών τους έχει σημάνει στην Ευρώπη της κρίσης, της εντεινόμενης λιτότητας και των αλλεπάλληλων πακέτων διάσωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ενιαία αρχή εποπτείας των τραπεζών, επαρκή κεφάλαια αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών και αξιόπιστη εγγύηση των αποταμιεύσεων των καταθετών.

Το ΕΚ Συμφωνεί, φυσικά, με όλα αυτά, όμως προσθέτει μια κρίσιμη παράμετρο: τον δημοκρατικό έλεγχο και τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας δημιουργίας της Τραπεζικής ένωσης που συνιστούν οι καινοτομίες αυτές.

Έτσι στο ΕΚ υπάρχουν σήμερα σε εξέλιξη δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη, που προωθείται με τη διαδικασία της διαβούλευσης, αφορά την ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ, στο ρόλο του ενιαίου επόπτη. Με την ίδια διαδικασία προωθείται το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων και εισηγήτρια είναι η Βελγίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Marianne Thyssen.

Η δημιουργία κοινού ταμείου στήριξης των τραπεζών είναι απαραίτητη, τονίζουν οι ειδικοί του χώρου, ώστε να μη σηκώνει κάθε κράτος μέλος χωριστά το βάρος διάσωσης των τραπεζών του, κάτι που αποδεδειγμένα προκαλεί νευρικότητα και, ενίοτε, πανικό στις αγορές.

"Η Ευρώπη άντλησε τα συμπεράσματα που έπρεπε να αντλήσει από την οικονομική κρίση και ένα από αυτά είναι ότι είναι αναγκαία η ενιαία επιτήρηση των τραπεζών. Με την ενιαία εποπτεία θα αποτρέψουμε την επανεμφάνιση προβλημάτων στις τράπεζες κι έτσι αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη, ενισχύουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και προστατεύουμε τους καταθέτες και την οικονομία", σημειώνει σε δήλωσή της η κ. Thyssen.

Υπό τη διαδικασία της συναπόφασης και με εισηγητή τον Γερμανό Πράσινο Sven Giegold, προχωρεί η διαδικασία οριστικοποίησης της σχέσης μεταξύ της ευρωπαϊκής αρχής Τραπεζικής Εποπτείας (ΕΒΑ), των εθνικών εποπτικών αρχών και της ΕΚΤ, στο ρόλο του κεντρικού επιβλέποντος.

"Ο ενιαίος φορέας τραπεζικής εποπτείας θα είναι υποχρεωτικός για τις 17 χώρες της ζώνης ευρώ, αλλά στόχος μας είναι να τον κάνουμε όσο το δυνατόν ελκυστικότερο και για άλλες χώρες της ΕΕ και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα καταλήξει κομπάρσος στην μελλοντική Τραπεζική Ένωση της ΕΕ", σημειώνει με τη σειρά το ο κ. Giegold.

Για αμφότερες τις εκθέσεις η ψηφοφορία έχει ορισθεί για την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...