Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«Νέα εποχή» στους Έλληνες ευρωβουλευτές – Εκλογή με σταυρό συμφώνησε η κυβέρνηση

«Αλλάζει σελίδα» η κυβέρνηση στον μέχρι τώρα τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών, έπειτα από συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.


Οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν σε μία κοινή γραμμή προώθησης νέας ρύθμισης ώστε οι ευρωβουλευτές της χώρας να μην εκλέγονται με λίστα αλλά με σταυρό. Το μέχρι τώρα σύστημα, που ισχύει από το 1981 και μέχρι τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009, οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το εκάστοτε κόμμα και φυσικά το σύστημα που επιλέγεται σχετικά με τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών κάθε χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα και μόνον.


Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει σκοπό οι αλλαγές να ισχύσουν από τις εκλογές του Μαΐου με τον πρώτο, πλέον, λόγο στην εκλογή των προσώπων να έχουν οι ψηφοφόροι, ενώ κατά τη συνάντησή των δύο αρχηγών συζητήθηκαν ορισμένες βασικές πτυχές του σχεδίου, όπως ότι οι υποψήφιοι σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο θα είναι μέχρι 42, διπλάσιος δηλαδή αριθμός από τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει η χώρα (21).

Να σημειωθεί πως για την αλλαγή του σχετικού νόμου χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι διευρυμένη, όπως απαιτείται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο πως η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από τις ευρωκάλπες του Μαϊου. Σε κάθε περίπτωση τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα εξετάσουν και θα διαμορφώσουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, συνεπικουρούμενα από συνεργάτες των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Σημειωτέον ότι η ανάγκη να υπάρξει μία πιο συμμετοχική διαδικασία, ώστε να εμπλέκονται οι πολίτες περισσότερο στα ευρωπαϊκά θέματα έχει ενισχυθεί εσχάτως, ιδίως και μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να οργανώσει τον Μάρτιο ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...