Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση Βενιζέλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της τραπεζικής ένωσης

«Είναι αναγκαίο και επείγον να προωθηθεί το μέτρο εξυγίανσης των τραπεζών, διότι η κρίση μας άφησε ορισμένα πολύτιμα διδάγματα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ.


Παρεμβαίνοντας ειδικότερα στη συζήτηση που έγινε επί της έκθεσης της (σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή από την Πορτογαλία) Ελ.Φερρέιρα, ο Βαγγελης Βενιζέλος θύμισε ότι ένα από τα διδάγματα που μας άφησε η κρίση, αναφέρεται στη σημασία της Τραπεζικής Ένωσης, ως «θεμελιώδη πυλώνα της οικονομικής διακυβέρνησης».


Η συνολική «ενιαία αντιμετώπιση των συστημικών τραπεζών», αλλά και παραπλεύρως προς τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας (που ήδη λειτουργεί) «η ενιαία αντιμετώπιση της προστασίας των καταθέσεων», είναι οι εκκρεμότητες, που (όπως τόνισε ο κ.Βενιζέλος) επείγει να επιλυθούν, «ει δυνατόν εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου».

Αναγνωρίζοντας, τέλος, πως υπάρχουν ορισμένα «θεσμικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν (όπως είναι οι φραγμοί που θέτουν σε ορισμένες χώρες-μέλη τα Συνταγματικά δικαστήρια στη διάθεση των πόρων) ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η αγορά και η κοινωνία αναμένουν τη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης» και ο συμβιβασμός είναι εφικτός («και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας») αποφεύγοντας την «πρόσκρουση σε εθνικές συνταγματικές ευαισθησίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...