Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη από το ελβετικό «τείχος» στους μετανάστες

Πρόβλημα στις σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ

Τη βαθύτατη ανησυχία της για το "τείχος" που ύψωσε η Ελβετία στην εισροή μεταναστών στο έδαφός της εκφράζει η Ευρώπη, ένα 24ωρο μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο οι Ελβετοί είπαν "ναι" στο τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών.

Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες. Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία εκφράζει την λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας ότι θα "εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας στο σύνολο των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία" .

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες επισημαίνουν επίσης ότι, το αποτέλεσμα θέτει εν αμφιβόλω μια σειρά διμερών συμφωνιών κι ενδέχεται να προκαλέσει έντονη ενόχληση στις πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στο ελβετικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, υπέρ της πρότασης να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στη μετανάστευση τάχθηκε το 50,3% των Ελβετών εκλογέων. Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων περικυκλωμένη από χώρες της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση. Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, ύστερα από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ.

Στο μεταξύ, οι εφημερίδες στη γαλλόφωνη Ελβετία αναφέρουν, στα πρώτα σχόλιά τους, "ζαλισμένες" από το "χαστούκι" της επιτυχίας του "ναι" στο δημοψήφισμα για τη μετανάστευση που διοργανώθηκε από το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα SVP/UDC, το μεγαλύτερο στο ελβετικό κοινοβούλιο.

Στη γερμανόφωνη Ελβετία, η οποία ψήφισε υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, με εξαίρεση πολλές μεγάλες πόλεις, τα σχόλια των εφημερίδων είναι πιο μοιρασμένα.

Για τη "Le Temps" της Γενεύης, "η επιστροφή στην επιβολή περιορισμών στους ευρωπαίους εργαζομένους" αποτελεί "μια ιστορική καμπή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Ελβετίας η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες".

Η εφημερίδα επισημαίνει την αντίθεση πόλεων - υπαίθρου στην ψηφοφορία, το χάσμα ανάμεσα στη γαλλόφωνη Ελβετία, η οποία ψήφισε "όχι", και τη γερμανόφωνη, που ψήφισε "ναι". "Άλλη μια φορά, οι περιφέρειες που πλήττονται λιγότερο από τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία είναι αυτές που επέδειξαν σαφέστερα την βούλησή τους να τις ελέγξουν", υπογραμμίζει η "Le Temps", η οποία εκφράζει τη λύπη της επειδή ουδείς στην κυβέρνηση θέλησε να εμβαθύνει στα αίτια αυτού του νέου ρήγματος ανάμεσα στις γλωσσικές περιφέρειες και ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Η εφημερίδα της Γενεύης "La Tribune de Geneve" κάνει λόγο για "χαστούκι για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο", την κυβέρνηση, και εκφράζει ανησυχίες για την οικονομία της πόλης, η οποία λειτουργεί με ισχυρή παρουσία ξένων, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στους διεθνείς οργανισμούς.

Η γαλλόφωνη εφημερίδα "24 heures" που εκδίδεται στη Λωζάνη έχει τίτλο "Η ημέρα που μια ευημερούσα χώρα επινόησε μια μείζονα κρίση". "Είκοσι ένα χρόνια και δύο μήνες αφότου αρνήθηκε τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (με δημοψήφισμα το 1992 και με σχεδόν ίδιο ποσοστό), ο ελβετικός λαός, διχασμένος και πάλι όσο ποτέ, σταματάει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων". Παρόλο που οι γενικές συνθήκες δεν είναι πλέον οι ίδιες, η εφημερίδα αναφέρεται στη "δύσκολη δεκαετία" που είχε περάσει τότε η Ελβετία με "οικονομική στασιμότητα, άνοδο της ανεργίας, δημοσιονομική κρίση".

"Η παρτίδα προαναγγέλλεται δύσκολη για μια χώρα πολύ ολοκληρωμένη οικονομικά, αλλά πολύ απομονωμένη πολιτικά", εκτιμά η εφημερίδα.

"Είναι βέβαιο πως το 'ναι' στο κείμενο (του κόμματος) UDC δεν είναι ευνοϊκό για την ελβετική οικονομία και, κατά συνέπεια, για την ευημερία του πληθυσμού", σημειώνει η "Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ" της Ζυρίχης, όπου κέρδισε το "όχι".

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η "Μπάσλερ Τσάιτουνγκ" της Βασιλείας (το "όχι" θριάμβευσε κι εκεί), για την οποία "ολόκληρη η Ελβετία" κέρδισε μια "νίκη": η εφημερίδα εκτιμά ωστόσο πως αυτή η ψηφοφορία ήταν ίσως "η μεγαλύτερη ήττα που έχει υπάρξει ποτέ για την οικονομία και τα συνδικάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...