Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Παραβάσεις της CIA σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

Central Intelligence Agency Seal
 (Photo credit: DonkeyHotey)

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί εισήγηση των Πράσινων


Το Ευρωκοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της ολομέλειας του στις 11.09.2012, υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση της κας. Helene Flautre, ευρωβουλευτή των Πράσινων, για το θέμα των μυστικών κέντρων κράτησης της CIA σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εισήγηση,  πέντε χρόνια μετά την ειδική έρευνα που έγινε από το Ευρωκοινοβούλιο, εντοπίζει και νέες παραβάσεις, κυρίως στη Ρουμανία, Πολωνία και Λιθουανία, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, η εισήγηση κάνει συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών. Μετά την ψηφοφορία, η κα Helene Flautre δήλωσε:
 
«Το Ευρωκοινοβούλιο ανέδειξε για άλλη μια φορά σημαντικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη CIA σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας πιέση ώστε να επιτύχει τη λύση του προβλήματος. Πέντε χρόνια μετά την αρχική διερεύνηση παραβάσεων της CIA σε χώρες της Ε.Ε. και παρά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, η απόδοση ευθυνών ή η αποκατάσταση των θυμάτων παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, σε πολλά κράτη μέλη αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών σήμερα, υποστήριξε τις προτάσεις μου για συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να βελτιώσουν τη διαδικασία της απόδοσης ευθυνών».
 
Οι μυστικές πτήσεις «απόδοσης» (extraordinary renditions), η σύλληψη δηλαδή υπόπτων για τρομοκρατία στο εξωτερικό και η παράδοσή τους σε άλλες κυβερνήσεις έχει απασχολήσει και την Ελλάδα αφού, όπως είχε αποκαλύψει σε άρθρο του ο Παύλος Νεράτζης στις 15.01.2006 στην εφημερίδα Αυγή, η CIA κατ’ επανάληψη είχε χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, τονίζει σε δήλωση του ότι «ακόμα και η απλή διευκόλυνση, δηλαδή η προσγείωση, ο ανεφοδιασμός και η απογείωση, πτήσεων της CIA που μεταφέρουν κρατούμενους σε χώρες όπου κινδυνεύουν να βασανιστούν ή να υποστούν κακομεταχείριση, αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για μυστικές πτήσεις «απόδοσης» πρέπει να μας θορυβήσουν. Όπως ζητά και η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, η ελληνική Βουλή, ανεξάρτητη επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για να έρθουν στο φως τα γεγονότα που σχετίζονται με παραβάσεις της CIA ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...