Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Χρυσόγελος: Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία: Το πάθημα της Φουκοσίμα πρέπει να γίνει μάθημα!

Απάντηση του Επιτρόπου Oettinger στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας


Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Oettinger για τα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με τα σχέδια ανέγερσης 23 πυρηνικών μονάδων έως το 2023 σε τρεις περιοχές της Τουρκίας, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.

Από την απάντηση του Επιτρόπου γίνεται φανερό ότι η ΕΕ επιθυμεί να στρέψει την σεισμογενή Τουρκία προς κατευθύνσεις εντελώς διαφορετικές από αυτές της ανάπτυξης πυρηνικών εργοστασίων σύμφωνα και με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αναφέρει την έναρξη συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και της Τουρκίας γύρω από ενεργειακά ζητήματα της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα για το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας, η ανησυχία του Επιτρόπου είναι έκδηλη. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ και δεν υποχρεώνεται σε συμμόρφωση με την oδηγία 2009/71/Ευρατόμ για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο κ. Oettinger προτίθεται να αναπτύξει τα κατάλληλα νομικά πρότυπα και το ενδεδειγμένο διοικητικό πλαίσιο όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια ειδικά για την Τουρκία.

Ενθαρρυντική είναι η έναρξη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία και σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σαν αποτέλεσμα, διαμορφώνεται δεσμευτικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται μείωση κατά 15 % της ζήτησης όσον αφορά τον πρωτογενή ενεργειακό εφοδιασμό της Τουρκίας χάρις σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για αντιστροφή της ως τώρα τάσης ενεργειακής κατανάλωσης στην Τουρκία η οποία από 92 MToe τo 2006 έφτασε σε 126 MToe το 2010 (αύξηση 37%), ενώ με βάση κάποιες εκτιμήσεις, προβλεπόταν να φτάσει τους 222 MToe το 2020 (αύξηση 141% σε σχέση με το 2006). Επίσης το σχέδιο περιλαμβάνει και αύξηση του ποσοστού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο 30 % μέχρι το 2023, που πρέπει και μπορεί να γίνει πιο φιλόδοξο όχι μόνο για να αποτρέψει τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας αλλά και για να την εναρμονίσει με τους ελάχιστους στόχους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι προκαταρκτικές ενέργειες της ΕΕ και του Επιτρόπου Oettinger σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουν τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Εντούτοις, η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία αποτελεί αναγκαία άλλα όχι και ικανή συνθήκη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή. Η ασφάλεια θα εξασφαλιστεί μόνο όταν ματαιωθούν τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας και η γειτονική χώρα συνειδητοποιήσει ότι η μακροχρόνια ενεργειακή της ασφάλεια καθώς και η περιβαλλοντική και οικονομική της βιωσιμότητα εξασφαλίζονται πολύ καλύτερα με αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται ακόμα πιο δυναμικές και συντονισμένες προσπάθειες της ΕΕ σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της Τουρκίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις με ειδική γνώση πάνω στο θέμα καθώς και εκπροσώπους της ενεργειακής πολιτικής των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μια πυρηνική καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα. Αντίθετα, ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις οποίες η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα προικισμένη, προσφέρει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας που μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση μακροχρόνιας σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή με πολύ σημαντικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον αλλά και για τις οικονομίες και των 2 χωρών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...