Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Αχτίδα φωτός» βλέπει ο Βεστερβέλε

Guido Westerwelle - FDP
Guido Westerwelle - FDP (Photo credit: michaelthurm)
Συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός», αναφέρει ο Βεστερβέλε. Τονίζει επίσης ότι «πρέπει να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις στο να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη» και υπενθυμίζει ότι γι’ αυτόν τον λόγο την άνοιξη του 2010, παρά τις αντιρρήσεις του κόμματός του, ψηφίστηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «τα γερμανικά συμφέροντα πηγαίνουν χέρι με χέρι με τα ευρωπαϊκά» και ότι η σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται από τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να πάει καλά εάν μακροπρόθεσμα η Ευρώπη δεν πάει καλά», επισημαίνει.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν δύο ταχύτητες Δικαίου στην Ευρώπη, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, η οποία ενίσχυσε τον ρόλο του Κοινοβουλίου στο δίκαιο του προϋπολογισμού, ενώ η Ελλάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μεγάλα τμήματα του δικαίου της, ο κ. Βεστερβέλε εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Όχι. Αλλά ο καθένας που μπαίνει σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής γνωρίζει ότι πρέπει να πράξει το καθήκον του. Είναι αυτονόητο ότι θα ελέγχεται για την πρόοδο των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. Αλλωστε έχουμε και την τρόικα, την έκθεση της οποίας για την κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να περιμένουμε».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών καταδικάζει τέλος ευθέως την πρόσφατη επιθετική ρητορική Γερμανών και άλλων ευρωπαίων πολιτικών εναντίον της Ελλάδας. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ περί παραδειγματισμού της Ελλάδας, παρατηρεί: «Εμείς οι Γερμανοί δεν παραδειγματίζουμε μέσω άλλων λαών. Τώρα σχηματίζεται η εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Το «Made in Germany» πρέπει και στο εξής να ακούγεται θετικά».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...