Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μόντι: Το κοινοβούλιο βράζει κατά της Γερμανίας

«Από την αρχή της θητείας μου διαπίστωσα στο ιταλικό κοινοβούλιο -ακόμη και σε δυνάμεις που είχαν σημείο αναφοράς την Γερμανία και όσους κυβερνούν την Γερμανία- βράζουν από δυσαρέσκεια κατά της χώρας αυτής και της κυβέρνησής της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας ενώπιον του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου του Φιέζολε.

Ο Μόντι εξάλλου υπενθύμισε ότι «η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα σε συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, έστω και αν δεν έχει έμμεσο συμφέρον, διότι οι τράπεζες της δεν είναι εκτεθειμένες (στο χρέος) της Αθήνας όπως συμβαίνει, αντιθέτως, με τις γαλλικές και τις γερμανικές» τράπεζες.

Ο Μόντι επέκρινε, χωρίς να τον κατονομάσει, τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και τις πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον της Ελλάδας.
«Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας όταν διαβάζουμε δηλώσεις που πλήττουν ξένους λαούς από τους ιθύνοντες ενός κόμματος που ονομάζεται Χριστιανικό και Κοινωνικό;», διερωτήθηκε ο Μόντι.
Παράλληλα, άσκησε κριτική «στην εμφάνιση, στην Γερμανία, μιας επικριτικής εικόνας σε βάρος των Ελλήνων» αλλά και «στην δημοσίευση, στο ελληνικό τύπο, συμβόλων που χαρακτήρισαν ένα συγκεκριμένο πολιτικό καθεστώς στην Γερμανία».

«Το ευρώ είναι το υψηλότερο σημείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά μπορεί να μετατραπεί σε στοιχείο που να προκαλέσει αποσύνθεση στις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς», συμπλήρωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

«Η ιταλική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επιβάλλει βαρύτατες θυσίες που κατανοήθηκαν και έγιναν δεκτές με αξιοσέβαστο τρόπο. Το να λες, όμως, ότι πρέπει να γίνουν θυσίες, επειδή τις ζητά η Ευρώπη, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός, διότι, με τον τρόπο αυτό, καταστρέφει κυνικά και με επίγνωση, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», εξήγησε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...