Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ: Ετοιμάζει αυστηρότερα πρόστιμα για τις «δημοσιονομικά απείθαρχες» χώρες

upright
Image via Wikipedia

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και 0,1% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) σε χώρες της ΕΕ που δεν υιοθετούν στο Σύνταγμά τους τον κανόνα για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, προβλέπει το τελευταίο προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για μια επί το αυστηρότερο αλλαγή προηγουμένων σχεδίων, τα οποία προέβλεπαν μόνο ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να παραπέμψουν η μία την άλλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που θεωρούσαν ότι κάποια χώρα δεν είχε ενσωματώσει τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο Σύνταγμά της.
Το νέο προσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να συζητηθεί και στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (Ecofin) την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει επιπλέον ότι αν μία χώρα αγνοήσει την απόφαση του Δικαστηρίου για να υιοθετήσει τον «χρυσό» δημοσιονομικό κανόνα, θα ακολουθεί η επιβολή προστίμου.
«Αν το Δικαστήριο διαπιστώσει ότι το συμβαλλόμενο μέρος δεν συμμορφώθηκε με την απόφασή του, θα μπορεί να επιβάλει ως ποινή ένα εφάπαξ ποσό ή ένα πρόστιμο ανάλογο με τις περιστάσεις, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ΑΕΠ» της χώρας, αναφέρει το προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Ρόιτερς.
Τα χρήματα από τα πρόστιμα θα αυξήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας --του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης-- που αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το δημοσιονομικό σύμφωνο, οι χώρες θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο από την ψήφισή του να ενσωματώσουν στο Σύνταγμά τους ή κάποιον ισοδύναμο νόμο τους τον κανόνα ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ τους.
Σε περίπτωση που το έλλειμμα υπερβεί το όριο αυτό, θα λαμβάνονται αυτομάτως διορθωτικά μέτρα. Το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να υπογραφεί από όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός της Βρετανίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...