Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Βάρος» για τις οικογένειες και το κοινωνικό σύνολο θεωρούνται οι ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη, που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κερδίσουν χρήματα, έχουν τεθεί στο περιθώριο της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, αντιμετωπίζονται «ως βάρος» και υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, που καταρρακώνουν την προσωπικότητα τους και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, συμπεραίνει, σε σημερινή δημόσια παρέμβαση του από το Στρασβούργο, ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως υποστηρίζει ο Επίτροπος, οι ηλικιωμένοι αποτελούν τα πρώτα θύματα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ζεί μέσα στην απόλυτη ένδεια, εξαιτίας των συνδυασμένων επιπτώσεων, από τις περικοπές που επιβάλλονται σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές παροχές αλλά και στους κοινωνικούς φορείς που ήταν επιφορτισμένοι με την φροντίδα τους.

Δυστυχώς, τονίζει ο Επίτροπος, δεν υπάρχει καμία ειδική συνθήκη, διεθνώς, για την προστασία των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και καμία εξειδικευμένη υπηρεσία, όπως π.χ η UNICEF για τα παιδιά.

Ενδεικτικά ο κ. Χάμμαρμπεργκ αναφέρει ότι, η προηγούμενη διάσκεψη για τους ηλικιωμένους έγινε πριν από...δέκα χρόνια στη Μαδρίτη ενώ, όπως σημειώνει, τώρα και μέσα στο 2012, έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί στη Βιέννη, μία υπουργική διάσκεψη του ΟΗΕ, για να εξετάσει:

*Πώς μπορεί να καταστεί δυνατή η επιμήκυνση του εργασιακου βίου των ηλικιωμένων που θέλουν και μπορούν.

*Πως θα σταματήσουν οι πάσης φύσεως διακρίσεις εναντίον των ηλικιωμένων και θα ενισχυθούν οι προσπάθειες κοινωνικής ένταξης τους.

*Πως, εν τέλει, θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, θα μπορούν να γεράσουν με αξιοπρέπεια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...