Δέκατη επέτειος από την καθιέρωση του ευρώ και ο πολιτικός κόσμος της ευρωζώνης δηλώνει διατεθειμένος να υπερασπιστεί το κοινό νόμισμα. Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, τίποτε δεν παραπέμπει σε σύντομη υπέρβαση της κρίσης, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.Το ευρώ είναι «σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνεργασίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Όμως, τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί προειδοποιούν ότι η κρίση χρέους που απειλεί τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.
«Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα»
Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει επιτυχή την πορεία του ευρώ, παρά τις κασσανδρικές προφητείες. «Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωσή του ως μετρητό χρήμα, το ευρώ εξακολουθεί να είναι σταθερό και μετά το δολάριο το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι η σημερινή κρίση δεν συνιστά κρίση του ευρώ, αλλά κρίση χρέους κάποιων χωρών της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις για το Γερμανό φορολογούμενο από την κρίση χρέους, ο κ. Σόιμπλε τις χαρακτήρισε περιορισμένες. «Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα. Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Χρειάζεται αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε περιμένει σημαντικές αποφάσεις για την ευρω-διάσωση το 2012. Η Ευρώπη βαδίζει επιτέλους προς μια ένωση σταθερότητας. «Το έργο είναι δύσκολο. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, θα αποτύχουμε. Οι επιτυχίες των προσπαθειών μας σιγά-σιγά γίνονται ορατές», δήλωσε ο Μπρούντερλε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπρούντερλε, η καγκελάριος Μέρκελ διαπραγματεύτηκε σωστά τον Δεκέμβριο, στη σύνοδο κορυφής. «Τώρα το Σύμφωνο Σταθερότητας αποκτά διαφορετική αυστηρότητα. Έχει δόντια, ενώ πριν παρέπεμπε απλώς σε οδοντοστοιχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο φιλελεύθερος πολιτικός υπογράμμισε ότι το FDP συνεχίζει να πιστεύει ότι η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος. «Δεν βοηθάει να δίνουμε στην Ελλάδα μόνο χρηματική βοήθεια. Οι Έλληνες θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά, για να εξαλειφθούν οι αιτίες της άθλιας κατάστασής τους, δηλαδή η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι παραλείψεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !