Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ο φιλέλληνας Σουλτς πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο

Όπως αναμενόταν με βάση παλαιότερη συμφωνία των πολιτικών ομάδων, ο Σουλτς συγκέντρωσε ευρεία πλειοψηφία και αναδείχθηκε πρόεδρος ήδη από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με 387 επί συνόλου 670 έγκυρων ψήφων.
 
 Λίγα λεπτά μετά την εκλογή του ο Σουλτς είπε στην Ολομέλεια αυτό που όλοι περίμεναν να ακούσουν: ότι δεν θέλει να είναι «βολικός» πρόεδρος, αλλά θα επεμβαίνει και αν χρειαστεί θα μάχεται και θα αντιπαρατίθεται για να διασφαλίσει τον ρόλο του Κοινοβουλίου και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Μεγαλύτερη βαρύτητα των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Ο προκάτοχός του, ο Πολωνός Γιέρζυ Μπούζεκ, πέρασε μάλλον απαρατήρητος και η αλήθεια είναι ότι πολλοί ευρωβουλευτές έτσι ήθελαν τον πρόεδρό τους: διακριτικό, αντικειμενικό προς όλους, εποπτεύοντα, αλλά χαμηλών τόνων. Στην παρούσα συγκυρία φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι προτιμούν έναν πιο συγκρουσιακό χαρακτήρα, όπως τον Μάρτιν Σουλτς. Και αυτό γιατί, με την οικονομική κρίση στο απόγειό της και τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε. να αναλαμβάνουν τα ηνία, στο Στρασβούργο υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι προσπαθούν να παραγκωνίσουν και πάλι το Κοινοβούλιο, και μάλιστα τη στιγμή ακριβώς που αρχίζει να υλοποιεί τις αυξημένες νομοθετικές και άλλες αρμοδιότητες που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ο ίδιος ο Σουλτς αποδέχεται την πρόκληση και φαίνεται να ανεβάζει τον πήχη για το προσωπικό του στοίχημα. Μιλώντας στο Στρασβούργο, δηλώνει ότι οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου πρέπει να αποκτήσουν ακόμα «μεγαλύτερη βαρύτητα» και ότι το πιο σημαντικό είναι η διαπραγμάτευση ως ίσος προς ίσον με το Συμβούλιο Υπουργών. Επιπλέον, μιλώντας στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Τρίτης ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε ότι «η Ευρώπη πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη».

Συμπαράσταση στην προσπάθεια των Ελλήνων

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φαίνεται φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα. Έχει εκφραστεί επανειλημμένα, και από το μικρόφωνο της Deutsche Welle, με κολακευτικά λόγια για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες, ενώ έχει εκφράσει και την προσωπική του συμπάθεια προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θεωρεί την προεδρία του Κοινοβουλίου τιμητική αποστρατεία, όπως άλλοι πολιτικοί που πέρασαν από το κορυφαίο αξίωμα του Στρασβούργου. Έχει ενεργό ρόλο στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διατηρώντας άριστες σχέσεις με το Βερολίνο, ενώ το όνομά του συζητείται και για την Κομισιόν μετά το 2014.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...