Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ψήφο στα 16 ζητά για τους νέους το Συμβούλιο της Ευρώπης

Να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα 16 έτη για όλες τις εκλογές στην Ευρώπη ζητά η ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπερψηφίζοντας την έκθεση του Σέρβου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Μίλος Αλίγκρουντιτς, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να εξετάσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου και για όλα τα είδη των εκλογών σε νέους και νέες άνω των 16 ετών.


Στο ψήφισμα της η Συνέλευση επισημαίνει ότι από τη μία η συνεχιζόμενη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οδηγεί στην αύξηση της περιθωριοποίησης των νέων στην πολιτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται όλο και πιο χαμηλή συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες σ' όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα των νέων ηλικίας 18-24 ετών.

Αυτές οι εξελίξεις, υπογραμμίζεται στο Ψήφισμα, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σε μία εποχή όπου η κοινωνική συνοχή είναι πιο σημαντική και πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ως παραδείγματα προς μίμηση αναφέρονται η Αυστρία, όπου από το 2007 καθιερώθηκε το δικαίωμα ψήφου στα 16 έτη σε όλες τις δημοτικές, πολιτειακές και εθνικές εκλογές, η Γερμανία, όπου μειώθηκε η ηλικία δικαιώματος ψήφου σ' ορισμένα από τα ομόσπονδα κράτη της και του καντονιού Γκλαρούς της Ελβετίας, όπου επίσης δικαίωμα ψήφου, για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές έχουν όλοι και όλες από τα 16 έτη.

Η Συνέλευση υπογραμμίζει ότι οι νέοι και νέες ηλικίας 16 και 17 ετών, έχουν ήδη ευθύνες μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Την στιγμή μάλιστα που αναγνωρίζεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιπροσωπευτικότητα των εκλεγμένων. Ώστε να αυξηθεί όχι μόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων στην δημοκρατική διαδικασία, όσο και στην ανάγκη να εκφράζονται οι ανησυχίες των νέων


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...