Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Απομονώθηκαν και μειοψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια


Απομονώθηκαν και μειοψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές που έθεσαν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αφού το ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε συντριπτικά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ - ΕΕ.  

Την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ προκρίνει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας ταυτόχρονα σε οριστική και δίχως καθυστέρηση λύση του ζητήματος της ονομασίας.

Καταψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές, χαρακτηρίζοντας μη ισορροπημένο το τελικό κείμενο, δεδομένου ότι καλεί σε άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την απουσία ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Η έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2012, η οποία βασίστηκε στην εισήγηση του βρετανού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Ρίτσαρντ Χιούιτ, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 505 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 31 αποχές.

Με το μη νομοθετικό ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», ενώ ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και το ζήτημα του ονόματος «εκφράζει και πάλι τη λύπη του για το γεγονός ότι η αδυναμία επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το όνομα έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ».

«Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε από μόνη της να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και σε καλύτερες σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της», υποστηρίζει το κείμενο του ψηφίσματος.

Η Ολομέλεια τάσσεται σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί οριστικά, χωρίς καθυστέρηση και ότι η απόφαση της Χάγης, που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα, υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επιδοκιμάζει την πρόταση του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης επιτρόπου Στέφαν Φούλε όσον αφορά μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Σκοπίων, Αθήνας και Βρυξελλών.

Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

«Η ΕΕ χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι ηγέτες τους επέδειξαν κουράγιο αντίστοιχο με αυτό που πρέπει να δείξουν και οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας.

»Αντίστοιχα ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβει ότι όταν είσαι στην ουρά και περιμένεις και συνεχώς σε σπρώχνουν πιο πίσω, κάποια στιγμή θα φύγεις εγκαταλείποντας την ουρά» δήλωσε ο εισηγητής Ρίτσαρντ Χιούιτ, ζητώντας από τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν άμεσα τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια χωρίς καθυστέρηση.

Την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην ΕΕ καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνει εν τέλει το επιτακτικό αίτημα προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας έμμεσα το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά.

Επισήμαναν, δε ότι, παρά τις επικρίσεις που εμπεριέχει το κείμενο σχετικά με τις διεθνοτικές εντάσεις στη διάρκεια του έτους, την ελευθερία του Τύπου και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, το ψήφισμα στο σύνολό του δεν είναι ισορροπημένο, καθώς το λεκτικό που υιοθετήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικές ως προς την πρόοδο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Επιπλέον, τόνισαν, στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου διατηρήθηκε η σολομώντεια λύση να αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός» σε ένα σημείο της έκθεσης.

Η Ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, ζητάει το άμεσο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, αλλά δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τη μη ουσιαστική πρόοδο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται, τέλος ότι, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η τροπολογία της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία διέγραφε την επικριτική αναφορά στο φαινόμενο της «αρχαιοποίησης» στη γείτονα χώρα, ενώ καταψηφίστηκε επίσης τροπολογία της ομάδας των Πρασίνων, η οποία προέκρινε τη λύση της σύνθετης ονομασίας, με την προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...