Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Συναγερμός για έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στην ΕΕ


«Θα χρειαστούμε έως 500.000 μηχανικούς έως το 2025» είπε στους FT ο Ολοφ Πέρσον, διευθύνων σύμβουλος της Volvo.
Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων - και ιδιαίτερα μηχανικών και μηχανολόγων - ανησυχεί τους ευρωπαίους βιομηχάνους που χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times

Οι βιομήχανοι πρακτικά ανησυχούν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με την απασχόληση στην Ευρώπη -ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση των νέων- σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και τις προκλίσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα εκπαίδευσης αναμένεται ότι στο μέλλον θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε τέτοιες ειδικότητες. Εάν συμβεί αυτό, τότε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να μετακινήσουν ολόκληρα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης σε χώρες όπου υπάρχουν περισσότερα εξειδικευμένα εργατικά χέρια όπως είναι η Ινδία και η Κίνα σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Μόνο στη Γερμανία σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 70.000 μηχανικών και μηχανολόγων.

«Θα χρειαστούμε έως 500.000 μηχανικούς έως το 2025», ανέφερε στους Financial Tims ο Όλοφ Πέρσον, ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτηγών στον κόσμο.

«Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, ιδιαίτερα στη Γερμανία, αποτελεί μείζον ζήτημα. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως το σύστημα εκπαίδευσης παρέχει ειδικές μηχανολογικές γνώσεις, ότι θα έχουμε εξειδικευμένους μετανάστες στην Ευρώπη… Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι το ότι η ανεργία των νέων ανέρχεται σε σχεδόν 24%», ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της Siemens, Πετερ Λόσερ.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...