Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Πρόταση Σόιμπλε για την τραπεζική εξυγίανση

Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού τραπεζικής εξυγίανσης σε δύο χρόνους, ο οποίος θα στηρίζεται αρχικά...στα ισχύοντα συστήματα ορισμένων χωρών, προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες στην παρούσα κατάσταση «δεν αρκούν για να στηρίξουν (στο πλαίσιο του νόμου) με τρόπο επαρκή και διαρκή μια ισχυρή κεντρική αρχή εξυγίανσης», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε.

Ένα τέτοιο όργανο έχει αποστολή την κατά συντεταγμένο τρόπο εποπτεία της εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης την οποία ετοιμάζονται να συγκροτήσουν οι χώρες της ευρωζώνης και ορισμένος αριθμός εταίρων τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν αναμονή της υλοποίησης των απαραίτητων αλλαγών της συνθήκης, «κάτι που θέλει χρόνο», ο Γερμανός υπουργός προτείνει ο μηχανισμός αυτός να στηριχτεί σε «ένα δίκτυο εθνικών αρχών» και να χρησιμοποιήσει τα ταμεία που ορισμένες χώρες, μεταξύ τους η Γερμανία, έχουν ήδη συγκροτήσει για να βοηθήσουν τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Αυτό θα ήταν μια τραπεζική ένωση με ξύλινα και όχι με ατσάλινα θεμέλια», αναγνωρίζει ο κ. Σόιμπλε αλλά «αυτό θα εκπλήρωνε την αποστολή του και θα άφηνε χρόνο για τη δημιουργία της νομικής βάσης για τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, μια πραγματική υπερεθνική ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...