Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Γιούνκερ: «Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει»

English: Jean-Claude Juncker at the EPP summit...
Image via Wikipedia
Στη σημερινή έκδοση της βελγικής εφημερίδας «La Libre Belgique» δημοσιεύεται συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπό τον τίτλο «Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει», και υπότιτλους: «Πρέπει να οριστεί ένας Επίτροπος για την ανοικοδόμηση της χώρας», «Ο Πρόεδρος του Eurogroup επιμένει: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη» και «Υποφέρω όταν σκέφτομαι τους Έλληνες, κυρίως εκείνους με μικρά εισοδήματα, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική. Ναι, η Ελλάδα φταίει, αλλά δεν είμαστε και εμείς άμοιροι ευθυνών».
Στη συνέντευξη αυτή ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι έχει εμπιστοσύνη στην επιτυχία του δεύτερου σχεδίου βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να τη συνοδέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Παράλληλα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προτείνει να αναλάβει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έργο του συντονισμού των κοινοτικών πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ομολογεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν «το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζαν» αν η Ελλάδα εγκατέλειπε ποτέ την ευρωζώνη.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Γιούνκερ έχει ως εξής:
«Ερ.: Το πρώτο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Γιατί το δεύτερο θα ήταν πιο αποτελεσματικό;
-Υπογραμμίζω ότι το πρώτο σχέδιο είχε μερική αποτυχία. Και το δεύτερο έχει πιθανότητες να επιτύχει για τον απλό λόγο ότι οι Έλληνες ηγέτες κατάλαβαν την αναγκαιότητα να εφαρμόσουν με λεπτομέρεια τα διάφορα σκέλη του προγράμματος. Διαφέρει από το πρώτο διότι αφορά τα πολύ αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά χρόνια, ώστε να πετύχουν τα δύο σκέλη του προγράμματος. Και προβλέψαμε γι αυτό μία στενή επίβλεψη, με «reporting» (αναφορές) σχεδόν σε μηνιαία βάση από την τρόικα, που θα εκτιμά, ανά περίπτωση, εάν πρέπει η πορεία να διορθωθεί. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι έτσι πολύ αυξημένες.
Ερ.: Το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να καταθέτει ένα μέρος των κονδυλίων που λαμβάνει σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, μήπως σημαίνει κηδεμονία της χώρας που δεν λέει το όνομά της;
-Ποτέ δεν σκέφτηκα με αυτούς τους όρους. Είναι όμως προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση που είχε έως τώρα στο ζήτημα της κυριαρχίας της, εφόσον δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, λόγω του ότι υπάρχουν ερωτήματα για την υλοποίηση της οικονομικής της προσαρμογής, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Επίσης η κοινή γνώμη, στις χώρες μας, περιμένει η Ελλάδα να κάνει εκείνα στα οποία δεσμεύτηκε και οι φορολογούμενοί μας θα ήθελαν κάποιες εγγυήσεις. Ο δεσμευμένος λογαριασμός, που δίνει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους, θα καθησυχάσει τις αγορές και τους πιστωτές αυτής της χώρας. Αυτή η ιδέα εξάλλου δεν επιβλήθηκε αλλά συναποφασίστηκε από το Eurogroup και τους Έλληνες.
Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα;
-Υπάρχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το άνοιγμα κλειστών τομέων της ελληνικής οικονομίας, το εργασιακό δίκαιο και σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Διότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας προέρχεται άμεσα από την πτώση της ανταγωνιστικότητά της με την ένταξή της στην οικονομική και νομισματική ένωση. Γι' αυτό στο πρόγραμμα, υπάρχει μίγμα δημοσιονομικών μέτρων -που είναι αναπόφευκτα- και μέτρων που αφορούν συνολικότερα την ελληνική οικονομία. Για να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη, πρέπει όλα τα κοινοτικά μέσα να ενεργοποιηθούν. Αυτό ισχύει κυρίως για τα διαθέσιμα κονδύλια στα διάφορα διαρθρωτικά Ταμεία της Ένωσης, των οποίων η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόνο το 20% αυτού που της αναλογούσε, διότι δεν μπορούσε να τα απορροφήσει. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιταχύνουμε τη ροή των διαρθρωτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα.
Κατά δεύτερο, αν και δεν είναι δουλειά μου να αναμειχθώ στους μηχανισμούς της Επιτροπής, θα ήθελα να οριστεί ειδικά ένας επίτροπος αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Όλι Ρεν κάνει θαυμάσια τη δουλειά του αλλά θα έπρεπε όλα τα στοιχεία για τη «γονιμοποίηση» της ελληνικής ανάπτυξης να είναι συγκεντρωμένα, σαν εργαλείο, στα χέρια ενός επιτρόπου που θα διαμόρφωνε και θα εφάρμοζε μία πραγματική πολιτική ανάπτυξης για την Ελλάδα. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι εθνική αρμοδιότητα, η πολιτική ανάπτυξης είναι ταυτόχρονα εθνική και ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.
Ερ.: Το συζητήσατε ήδη το θέμα αυτό με τον (πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο;
-'Όχι, αλλά θα το κάνω τώρα.
Ερ.: Εάν το πρόγραμμα δεν πετύχει, μπορούμε να φανταστούμε ότι οι δημόσιοι πιστωτές θα πρέπει να δεχτούν ζημίες στα δάνειά τους στην Αθήνα; Ή το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;
-Έως τώρα, δεν χάσαμε λεφτά. Μαζεύουμε τα επιτόκια, πράγμα που μπορεί να φανεί λίγο παράλογο. Η υπόθεσή μου δεν είναι να αποτύχει το πρόγραμμα. Η εκτέλεση του δεν είναι άνευ κινδύνων, αλλά κάναμε ότι έπρεπε για να τους μειώσουμε. Εάν τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα να αναλάβουν ένα ρίσκο, θα αντιμετωπίζαμε ένα ακόμη μεγαλύτερο. Εκείνοι που φαντάζονται ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει μία μέρα την Ευρωζώνη και θα παλέψει με τα δαιμόνιά της, ανοίγουν την πόρτα σε μία ανεξέλεγκτη περιπέτεια. Δεν γνωρίζουμε το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζαμε εάν αυτό το γεγονός συνέβαινε. Στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε μία κοινωνική εξέγερση σε όλη τη χώρα, πράγμα που φαίνεται να αποτελεί, σε αυτήν την αναστατωμένη περιοχή της Ευρώπης, ένα πειστικό επιχείρημα που εξηγεί γιατί θέλουμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από μία παρόμοια θλιβερή επιλογή. Και δεν μπορώ να φανταστώ τις συνέπειες για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί αυτή η προοπτική».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...