Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Μέρκελ: Tο μονοπάτι χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι απρόβλεπτο και επικίνδυνο


«Απρόβλεπτο» και με «σημαντικούς κινδύνους» χαρακτήρισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το μονοπάτι της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή της χρεοκοπίας της. Η κυρία Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η ευρωζώνη των 17 κρατών-μελών. Ο κ. Γιουνκερ επισήμανε ότι έχουμε δρόμο ακόμη για να «κλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα». Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την 1η Μαρτίου.

«Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε η Καγκελάριος.

Πρέπει πρώτα να δούμε τη τελική έκβαση του εγχειρήματος και ιδίως τη συμμετοχή των ιδιώτών πριν τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό PSI «αχαρτογράφητη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκερ επισήμανε ότι έχουμε δρόμο ακόμη για να «κλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα». Πρόσθεσε ακόμη ότι τα κίνητρα για ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο αδύναμες χώρες.

Η συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ προετοιμάζει το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (1-2 Μαρίου) που πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο φέτος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...