Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η ανάπτυξη στο τραπέζι της συνάντησης Παπαδήμου-Μπαρόζο

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής, καταβάλλοντας τις αναγκαίες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, λίγο μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής.
Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής που εγκρίθηκε πρόσφατα για την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι στόχος δεν είναι μόνο η οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ηράκλειο» το έργο των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να παράξουν αποτελέσματα οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση
Βασικό θέμα της συνάντησής του με τον Λ. Παπαδήμο, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, ήταν η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων που θα φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πριν από το 2013, και να απορροφηθούν ταχύτερα τα 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.
Στην προσπάθεια αυτή, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση κοινοτικών Ταμείων θα φτάσει στα χέρια της πραγματικής οικονομίας το συντομότερο δυνατό.
Στο τέλος Μαρτίου θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς, δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε λέγοντας στα ελληνικά: «Η Ελλάδα μπορεί».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει εις πέρας το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δύο θέματα συζητήθηκαν κυρίως, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επισήμανε, ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αναμόχλευση χρημάτων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, εκ των οποίων θα στηριχθούν μεγάλα έργα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα, όπως π.χ. το πρόγραμμα ΉΛΙΟΣ που θα εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικά βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και θα θέσουν τους όρους που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα.
Σημείωσε, επίσης ότι η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και η έλλειψη ρευστότητας επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Για το λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαίο το δεύτερο πρόγραμμα να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ περί ορισμού ενός Επιτρόπου ο οποίος θα συντονίζει τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων που αφορούν την ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, στις ελληνικές αρχές και ότι η στήριξη που δίνεται από την Επιτροπή επαρκεί για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.
«Το νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε: «Κάνοντας αυτό, θεωρούμε ευπρόσδεκτη την όποια υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους επιτρόπους και της υπηρεσίας της Κομισιόν. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό»
Τέλος, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση, από κοινοτικής πλευράς τονίστηκε ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα «τις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες» ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα αύξηση των πόρων για γεωργικά προγράμματα.

Μπαρόζο: «Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος» 

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Ζ. Μπαρόζο κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ορισμού επιτρόπου με ευθύνη το έργο της ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι προς το παρόν επαρκεί η Ομάδα Δράσης, που έχει συσταθεί από την Επιτροπή και η οποία λειτουργεί, υπό την αιγίδα του ιδίου προσωπικά καθώς και του αντιπροέδρου Ο. Ρεν.
«Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η ίδια η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Σχολιάζοντας το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που περιλαμβάνει για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της Ομάδας Δράσης είναι να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας, τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...