Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Θ. Σκυλακάκης: "Ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ είναι αναγκαίος"

Ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στην Ουγγαρία, που θίγουν άμεσα την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο που θεσπίστηκε στην Ουγγαρία, το σύνολό των ΜΜΕ τίθεται υπό την εποπτεία Συμβουλίου που ελέγχεται από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Το εν λόγω Συμβούλιο μπορεί να ελέγχει προληπτικά όλα τα μέσα και τα έγγραφα ενός οργάνου του Τύπου, πριν ακόμη διαπιστωθεί η τέλεση κάποιου αξιόποινου αδικήματος.

Στην ερώτησή του, ο κ. Σκυλακάκης ζητά, μεταξύ άλλων, από την Επιτροπή να πάρει θέση για το συγκεκριμένο νομοθέτημα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του τύπου στην Ουγγαρία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: "Ο νόμος για τον έλεγχο των ΜΜΕ στην Ουγγαρία συμπίπτει με την εκ μέρους της ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δίνεται ένα λάθος μήνυμα σε δύσκολους καιρούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελευθερία της έκφρασης και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Κανείς και με καμία δικαιολογία δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα. Σε μια περίοδο ακραίας κρίσης, όπως η σημερινή, δεν πρέπει να υποτιμούμε  ούτε την στροφή προς τον αυταρχισμό, που παρατηρείται ως τάση και σε ομάδες που επηρεάζουν καθοριστικά ηγεσίες και στη δική μας χώρα, ούτε τον κίνδυνο της διολίσθησης σε άλλες εποχές, που έχουμε αφήσει πίσω μας εδώ και πολλές δεκαετίες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...