Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αντ. Σαμαράς: Καθαρή η θέση της ΝΔ για την επιμήκυνση

EPP Summit March 2010Image by europeanpeoplesparty via FlickrΗ θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι καθαρή, τόνισε εν όψει των συμβουλίων Eurogroup-Ecofin και του στόχου της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς. «Επιμήκυνση πρώτον. Ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού, δηλαδή του επιτοκίου, δεύτερον και τρίτον ευρωομόλογα», υπογράμμισε ο πρόεδρος τη ΝΔ, προσερχόμενος στη Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Ερωτήσεις για το θέμα δέχθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, «το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος είναι τόσο μεγάλο -αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ώστε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης θα αναληφθούν τελικά οι μεγάλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που είναι αναγκαίες προκειμένου να σταματήσει το ντόμινο της εκμετάλλευσης των αγορών σε βάρος των κρατών».

«Αυτό», εκτίμησε, «θα μας δώσει την άνεση να εφαρμόσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, από το οποίο έχει ούτως ή άλλως ανάγκη η χώρα και το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το στενό πλαίσιο του μνημονίου, που είναι το συμβατικό θεμέλιο του δανείου που έχουμε πάρει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η επιμήκυνση θα γίνει -και όχι μόνο για τα 110 δισ. του δανείου, όπως είπε- και το ευρω-ομόλογο τελικώς θα υιοθετηθεί.

«Αρα», κατέληξε, «θα υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, μια βάση πάνω στην οποία πατάμε ως ΕΕ και ως ζώνη του ευρώ», επισημαίνοντας πως «το ζήτημα είναι εμείς εδώ στην Ελλάδα να συστρατευτούμε για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την δημοσιονομική περιδίνηση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Όσον αφορά τη μείωση του επιτοκίου, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως δεν μπορεί τα επιτόκια με τα οποία η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν οικονομίες που είναι σε κρίση, να είναι επιτόκια υπερβολικά ή τοκογλυφικά. «Αρα», σημείωσε, «το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται κάποιος πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το επιτόκιο με το οποίο δανείζει. Από την άλλη μεριά είναι λογικό οι χώρες που δανείζονται μέσω μηχανισμών στήριξης να παρακολουθούν τα επιτόκια των χωρών που δανείζονται ακόμη μόνες τους από τις αγορές. Υπάρχει λοιπόν μια χρυσή τομή η οποία θα βρεθεί και η οποία πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά και ανακουφιστικά και για την Ελλάδα».


ΛΑ.Ο.Σ.: Διεκδικείστε! 

«Όσο διεκδικούμε τόσο θα κερδίζουμε. Η παθητική στάση της κυβέρνησης επί τόσους μήνες είχε επώδυνα αποτελέσματα», παρατήρησε σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, με αφορμή τη συνεδρίαση των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin για να προσθέσει: «Εμείς επιμένουμε προς την κυβέρνηση: Διεκδικείστε και κάτι θα πάρετε».


ΣΥΝ: Επιμήκυση χωρίς απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν λέει τίποτα

«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους χωρίς τη συνολική επαναδιαπραγμάτευσή του, την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την υιοθέτηση βαθιών δομικών αλλαγών στην ΕΕ, που θα μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησής του και θα αφήνουν περιθώρια για την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, δεν λέει σχεδόν τίποτα», σχολίασε ο ΣΥΝ
 
Την ίδια θέση επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου μπορεί να είναι θετική μόνο αν συνδεθεί με την απεμπλοκή από το μνημόνιο, τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μέρους του και την εκ παραλλήλου προώθηση βαθιών δομικών αλλαγών που θα συνιστούν μια νέα αρχιτεκτονική στο χρηματοπιστωτικό τομέα εντός της Ε.Ε.». «Σε καμιά περίπτωση], τόνισε, «δεν πρέπει να συνδυαστεί με νέα μέτρα που θα βαθαίνουν την ύφεση στην οικονομία και θα χρεοκοπούν την κοινωνία».


Δημοκρατική Αριστερά: Χαραμάδα αισιοδοξίας

«Το τελευταίο διάστημα ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και διαφαίνεται ότι αρχίζει να αναθεωρείται η στάση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση χρέους», εκτιμά από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας παραλληλα πως είναι απαραίτητο να τηρηθεί η κατεύθυνση που έχει χαράξει το προηγούμενο Eurogroup για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα, αλλά και να μειωθεί το επιτόκειο του εν λόγω δανείου.


«Η κυβέρνηση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «οφείλει σε μεσομακροπρόθεσμη βάση να στοχεύει στην αναδιαπραγμάτευση μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση των ελληνικών χρεών».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...